Zavřít reklamu

Chytrá světla ovladatelná přes smartphone se těší ve světě čím dál větší popularitě. Nejsou to však jen žárovky či různá stropní či nástěnná svítidla, která si lze přes mobil zapnout, vypnout či různě regulovat. Na trhu totiž naleznete třeba i čím dál oblíbenější LED pásky, kterými můžete osvětlit místnosti, ale také třeba “jen” ozvláštnit vaši kuchyňskou linku, psací stůl či postel. A právě jeden takový chytrý pásek má ze svém portfoliu i Vocolinc. Jmenuje se Smart Color LightStrip LS1 a dorazil nám před pár týdny do redakce. Pojďme si jej tedy po relativně dlouhém testování představit skrze recenzi. 

Balení

Ještě než se pustíme do samotného hodnocení produktu, v krátkosti se jako již tradičně podívejme na balení, ve kterém domů dorazí. Těšit se můžete na relativně malou a především pak úzkou krabičku s vyobrazením produktu v ní a samozřejmě spoustou brandingů po bocích spolu s technickými specifikacemi. Samotný LED pásek je pak namotán na kotouči, díky čemuž je s ním skutečně snadná manipulace bez rizika jakéhokoliv zašmodrchání. Nemusíte se tedy rozhodně bát toho, že první problémy budete řešit už po rozbalení produktu právě při rozmotávání – nic takového totiž nehrozí. Kromě samotného pásku pak v balení naleznete i krátký manuál, který vás má instruovat jak pro instalaci, tak samotné použití. Věřím však, že po tom vzhledem k jednoduchosti produktu sáhne jen málokdo. 

Balení Vocolinc

Technické specifikace

Z technického hlediska se nemá LED pásek rozhodně za co stydět. Pro jablíčkáře je stěžejní hlavně to, že pásek podporuje HomeKit a je jej tedy možné ovládat přes aplikaci Domácnost na iPhonech, iPadech, Macích, ale třeba také hlasem přes HomePod, respektive přes Siri. Super je přitom to, že k připojení do HomeKitu není potřeba žádný další modul či chcete-li bridge, jak je to u mnoha jiných výrobců, ale pouhopouhá 2,4 GHz WiFi. K propojení se však dostaneme ještě později. Proto teď už jen zmíním, že kromě smartphonů a podobných hraček lze pásek ovládat samozřejmě i standardně přes modul, která zároveň funguje jako jeho zdroj. Tlačítko na něm umožňuje jak spuštění či vypnutí, tak i restart. Zázraky typu měnění barev či časování od tlačítka ale nečekejte, což však zřejmě nikoho nepřekvapí.

Tlačítko u LED pásku Vocolinc

Co se pak týče dalších technických specifikací, těšit se můžete až na 16 milionů barev, které můžete regulovat právě přes Domácnost či appku výrobce, která je zdarma ke stažení v App Store, možnost stmívání v rozmezí 1 až 100 %, světelný tok 550 lm/m, životnost 30 000 hodin (alespoň podle slov výrobce) a dokonce i odolnost podle normy IP 67, tedy proti prachu a vodě (a to až do ponoření na 30 minut do 1 metru). Pásek lze tedy použít jak v interiérech, tak exteriérech. Osobně bych však raději volil venku místa, která pásek nevystaví například přímému dešti, byť by zřejmě odolal. 

Samotný pásek měří dva metry, ale není problém jej prodloužit o další moduly, které lze bez problému dokoupit. Díky nim můžete vytvořit řetězec dlouhý až 10 metrů, což už větší terasu či pokoj prosvětlí bez větších problémů. Pokud byste pak prahli po délce větší, je nutné založit další řetěz, navazovat nové moduly na něj a následně se oba řetězy pokusit “propojit” alespoň softwarově v aplikaci, což vzhledem k nepřeberným možnostem, které nabízí, nebude dle mého názoru až takový problém. Nicméně na recenzi jsem 20 metrů pásku skutečně nedostal a tudíž jsem podobné vylomeniny netestoval. 

Testování

Jak už jsem psal výše, hlavní zbraní LED pásku z dílny Vocolinc je kompatibilita s HomeKitem. Jakmile se vám tedy produkt dostane do rukou, stačí otevřít appku Domácnost, naskenovat do ní QR kód a volià, vše je hotovo. Od této chvíle přes ní můžete pásek ovládat a to víceméně jakkoliv uznáte za vhodné – tedy jak měněním barev, tak stmíváním nebo naopak rozjasňováním. Pokud by vám však Domácnost z nějakého důvodu nevyhovovala, Vocolinc má i vlastní ovládací aplikaci, která je dle mého názoru zpracovaná poměrně hezky a nabízí vše, co Domácnost. Užijete si v ní třeba i výše zmíněné časování, které umožní načasovat rozsvícení LED pásku ve chvíli, kdy budete chtít – tedy například ráno když se budíte či naopak večer když usedáte k televizi. Nicméně pro jablíčkáře je zkrátka lepší využívat Domácnost, jelikož je integrovaná přímo do systému, lze jí aktivovat přímo z ovládacího centra, je dostupná na všech iPlatformách a subjektivně mi přijde pro ovládání přívětivější. 

Jelikož jsou pásky namotány už v balení na kotouč, je s nimi skutečně radost pracovat. Důrazně bych vám přitom doporučil, abyste si dobře rozmysleli a připravili místo, kam budete chtít pásek upevnit, než abyste jej vymýšleli “za pochodu” s rozmotaným páskem v ruce a poté jej museli namotávat. Samozřejmě to jde, ale není to ani trochu komfortní. Taktéž je potřeba počítat s tím, že 3M lepidlo, které je na zadní straně pásku použité (kryje jej klasická papírová odlepovací vrstva), je skutečně pevné a jakmile se jednou povrchu chytne, drží skutečně jako přibité. Nalepení by se tedy mělo povést na první dobrou, jelikož odstraňování pásku z povrchu jednoduché není a co víc – hrozí při něm jeho poškození. Ostatně, stejně jako u každého podobného pásku. Držte se tedy pořekadla “dvakrát měř, jednou řež”. Ušetří vám totiž jak nervy, tak i peníze. 

Detail na 3M lepidlo na LED pásku Vocolinc

Jakmile se vám podaří pásek nainstalovat a připojit k elektrické síti, začíná ta pravá zábava. Pokud máte stejně jako já rádi různá světýlka, zaručuji, že z něj budete nadšeni. Jeho reakce na změny barev či intenzity svícení jsou naprosto bleskové a hlavně skutečně přesné. Barvu, kterou si navolíte na displeji, totiž vidíte skutečně 1:1 i na pásku, což se třeba typově podobných produktů prodávaných na různých čínských e-shopech rozhodně říci nedá. Vyzdvihnout musím zejména bílou, která je skutečně bílá a nikoliv nažloutlá, namodralá či bůhvíco ještě. Za to vděčí pásek samostatným LED čipům pro bílou barvu, což se rozhodně často nevidí. Co se týče svítivosti jako takové, ta je na maximum skutečně parádní. Pásek dokáže bez problému prosvětlit i velkou místnost. Samozřejmě však vždy záleží na tom, kam jej přesně umístíte. Pokud však na místo, ze kterého bude moci svítit všude kolem sebe, troufnu si říci, že vám večer dokáže nahradit i stropní světlo. 

Detail koncovky Vocolinc LED pásku

Mně osobně se líbí i to, že při vypnutí působí pásek velmi nenápadně a nebudete-li se na něj dívat přímo a s vědomím, že na daném místě je, nebudete mít problém jej přehlédnout. Je totiž bílý a diody a obvody, které je propojují, z něj nikterak nevyčnívají, díky čemuž působí vcelku minimalistickým dojmem. Díky tomu bych se jej tak osobně nebál nalepit i na místa, která jsou na očích.

V krátkosti ještě k připojitelnosti dalšího modulu řetězu při prodloužení. To probíhá velmi jednoduše odebráním krytky na jeho konci a “nacvaknutím” a zamontování koncovky pomocí “matky” z prodlužovacího řetězu. Vše přitom drží skutečně dobře a vy se tak nemusíte bát, že by se třeba venku při větru řetězy rozpojily a fungovala vám jen ta půlka napojená přímo na zdroj energie. Přiznám se, že právě spoje jsem se trochu bál, jelikož je to zároveň nejkritičtější místo i z hlediska poškození například vodou, ale musím říci, že spoj jako takový mi přijde opravdu spolehlivý, jelikož všude perfektně doléhá a rozhodně nepůsobí nikterak fórově. Poškození z této strany bych se tedy nebál.  

Spojka LED pásků Vocolinc

Resumé

Vykouzlí vám úsměv na tváři.

Jak tedy LED pásek ve stručnosti zhodnotit? Pokud máte rádi podobné hračky, myslím, že vám Vocolinc Smart Color LightStrip LS1 vykouzlí úsměv na tváří. Světlo, které vám do domů, bytů či zahrad přinese, je totiž skutečně příjemné a ovladatelnost přes HomeKit taky neomrzí. Je však nutné počítat s tím, že jakmile pásek jednou nainstalujete a použijete jeho lepkavá záda, je to zřejmě zároveň poslední místo, na které ho takto připevníte. To však vzhledem k tomu, že je tato věc u typově podobných produktů zcela standardní, rozhodně nelze brát za nedostatek. Když ke všem kladům přičtu navíc velmi jednoduché propojení se smartphonem skrze HomeKit (a potažmo Alexu či Google Asistenta, pokud Apple ekosystému neholdujete) a skutečně příznivou cenu 1399 korun, dostanu produkt, který rozhodně stojí za pozornost a minimálně za vyzkoušení. Mě si tedy Smart Color LightStrip LS1 získal a věřím, že si získá i mnohé z vás.  

Slevový kód

Pokud vás LED pásek zaujal, můžete si jej zakoupit přímo na eshopu Vocolinc přes odkaz níže. Jeho běžná cena je 1399 korun, avšak díky slevovému kódu LSA10 můžete při nákupu ušetřit příjemných 10 %. Stačí jej zadat do vyhrazeného pole při vyplňování objednávky a sleva vám bude odečtena.

  • Vocolinc Smart Color LightStrip LS1 můžete zakoupit zde
LEDKYAVI

Dnes nejčtenější

.