Zavřít reklamu

V roce 2012, když byl ještě hlavou Spojených států Barack Obama, navrhl tento prezident program s názvem DACA. Tento program se stará o to, že každé dítě, které do Spojených států emigruje, zde můžete bez problémů zůstat, pokud si bude plnit své povinnosti, tj. například registrace a odvod daní. Nejvyšší soud Spojených států amerických se však rozhodl program DACA znovu projednat a popřípadě upravit. Vzhledem k tomu, že Apple zaměstnává několik stovek zaměstnanců, kteří jsou na území Spojených států právě díky programu DACA, tak se výkonný ředitel Applu, Tim Cook, a viceprezidentka starající se o maloobchod a lidi Applu, Deirdre O’Brien, rozhodli k projednávání připojit.

Oba dva tito představitelé kalifornského giganta byli v rámci projednávání na pozici přátel soudu. To znamená, že soud nemohli nijak ovlivnit, avšak mohli mu sdělit své myšlenky a názor na věc. V roce 2017 Apple zaměstnával 250 snílků – z anglického slova Dreamers, tj. lidé na území Spojených států díky programu DACA. U soudu se nechal Apple slyšet, že momentálně se tohle číslo zvýšilo na 443 snílků, napříč 36 státy po celých Spojených státech. Všichni tito snílci, kteří jsou v Applu zaměstnaní, pochází z 25 různých zemích z celého světa.

Kalifornský gigant se o tuto problematiku zajímá především z kvůli tomu, že by si nedovedl představit přijít o kolegy z programu DACA. „Naše země uzavřela dohodu s vysoce zranitelnou populací, která má zájem o jasnou budoucnost. Proto bychom tuto dohodu měli udržet,“ stojí v prohlášení jablečné společnosti. Apple na snílky vsadil mnohé a dále uvádí, že se to rozhodně vyplatilo. Snílci jsou plní kreativity, chtějí si rozšiřovat znalosti a podporují inovace. „Všechny z nás inspirují. Dělají Apple lepším. Dělají celou naši zemi lepší.“ Jeden z hlavních cílů společnosti Apple je, aby všichni lidé měli stejné možnosti. Spojené státy jsou podle jablečné společnosti skvělým místem, pokud lidem dáte možnost následovat své sny. „Naše země má jedinečný úspěch díky tomu, že přivítala lidi z celého světa, kteří usilují o lepší život pro sebe a své rodiny. Všechno tohle DACA umožňuje,“ stojí dále v prohlášení.

V Applu snílci zastupují hned několik různých pracovních pozic. Někteří pracuji ve vývoji hardwaru, jiní zase ve vývoji softwaru. Naprosto běžné jsou také pozice techniků, prodavačů v maloobchodech, či pozice zajišťující uživatelskou podporu. Apple se dokonce rozhodl některé příběhy snílků sdílet veřejně. Aby však ochránil samotné zaměstnance, namísto jmen využil pouze iniciály. Například D.O. přišla do Spojených států z Mexika v osmi letech, W.V. přišel do Spojených států z Peru, rodiče K.G. zařídili, aby mohl přejít do Spojených států z Mexika v osmi letech. L.D. imigrovala do Spojených států z Brazílie, když jí bylo pět, A.B. nyní pracuje jako prodavač v maloobchodě poté, co imigroval do Spojených států v osmi letech. Apple program DACA rozhodně nepodporuje poprvé, poprvé tak učinil již v roce 2017. Celé prohlášení soudu si můžete prohlédnout zde.

Dnes nejčtenější

.