Zavřít reklamu

Je to již dlouhých pět let, co Apple na konferenci WWDC 2014 představil svůj vlastní programovací jazyk, který pojmenoval Swift. Ten se později stal mezi uživateli a vývojáři velice oblíbeným, a to především díky jeho jednoduchosti. Pokud si však myslíte, že s představením Swiftu se Apple rozhodl také přeprogramovat celý svůj operační systém, tak se mýlíte. Operační systémy od Applu stále běží na programovacím jazyku Objective-C, a to z toho důvodu, že na něm prostě a jednoduše běží dobře a není třeba to měnit. Swift je tak spíše určený především pro vývojáře aplikací třetích stran, anebo pro nově implementované funkce, které Apple přidává do svých operačních systémů.

Už v minulosti se Apple pokoušel o přepsání některých systémových částí z jazyka Objective-C do Swiftu. Tohle přeprogramování však namísto ulehčení přineslo další problémy, a tak se Apple rozhodl, že systémy nechá tak, jak jsou. Až po verzi Swift 5 tento jazyk navíc nedisponoval ABI stabilitou, která zajišťuje zpětnou kompatibilitu. V další verzi, tedy ve Swiftu 5.1, došlo ještě k přidání modulové stability. Jak ABI stabilita, tak modulová stabilita, jsou klíčovými prvky k tomu, aby bylo možné programovací jazyk využít v systémových komponentách.

Vývojář Alexandre Colucci sledoval, jakým způsobem se programovací jazyk Swift využívá v rámci operačních systémů již od iOS 9, kde byste tehdy našli pouze jedinou knihovnu napsanou ve Swiftu. Podle posledních informací, se kterými se Colucci podělil, je v iOS 13 celých 141 knihoven napsaných ve Swiftu, což je o polovinu více, než v iOS 12. Jak už jsem zmínil v odstavci výše, tak Swift se v rámci operačních systémů využívá především pro integraci nových funkcí a aplikací. V iOS 13 byl tedy Swift použit například u funkce Boční obrazovka, dále například u přepracovaných aplikací Připomínky a Najít. V případě aplikace Najít se Swift stará také o funkci offline vyhledávání zařízení. Mezi další aplikace, které Swift využívají, se řadí například Zdraví, Knihy a Zkratky. Pomocí Swiftu bylo také naprogramováno párování AirPodů a HomePodu.

Dnes nejčtenější

.