Zavřít reklamu

Pátek 20. září je tu a to pro mnohé jablíčkáře -nové iPhony a Apple Watch jsou tu. Mezi nimi samozřejmě nechybí ani nástupce iPhonu XR, tentokrát označovaný jako iPhone 11. Jaký po prvních minutách používání je? Budete z něj mít stejný pocit jako z modelu XR a jak vypadá displej, který je shodný s tím z loňského modelu, který mnozí jablíčkáři proklínali? To se vám pokusíme zodpovědět v našich prvních dojmech z telefonu.

Design

Když jsem iPhone 11 poprvé uchopil, měl jsem z něj upřímně úplně jiný pocit než z iPhonu XR, který jsem recenzoval před necelým rokem. Zatímco ten mi ze začátku připadal trochu jako hračka nežli telefon, iPhone 11 mi přijde o poznání dotaženější a to i přesto, že má stejné rozměry , jsou na něj použity stejné materiály a i váhově se jedná takřka o totožné telefony. Jeden by tak čekal, že pocit z něj bude stejný, avšak není. 

Co se týče celkového designu, zatímco předek je stejný jako u předešlého modelu, což je vzhledem k relativně širokým rámečkům kolem displeje možná trochu škoda, záda jsou vylepšená o čtvercový modul fotoaparátu se dvěma objektivy. Stejně jako u Pro verze jsou záda tvořena z jediného kusu skla, což je skutečně designově velmi povedené. Modul od samotného těla je pak odlišen matnou povrchovou úpravou, zatímco zbytek těla je lesklý. Apple se zde tedy rozhodl pro zcela opačnou “taktiku” než u iPhonů 11 Pro, které mají matná záda a lesklý modul fotoaparátu, čímž od sebe tyto modelové řady odlišil skutečně bravurně. 

Do rukou se mi konkrétně dostala černá verze, kterou rozbíjí klasické zrcadlové logo Applu uprostřed. Tato verze vypadá skutečně velmi elegantně, avšak problém se u ní – stejně jako u všech telefonů s lesklými zády – s jednoduchým zašpiněním zad. Telefonu se stačí dotknout rukou a už jsou na jeho zádech vidět otisky prstů či další nečistoty, což je zkrátka nepěkné. Na druhou stranu, bez krytu tento telefon stejně příliš mnoho lidí používat nebude, takže jeho zašpinění nemusí nikomu až tak vadit.

Design nového fotoaparátu vám vadit nebude.

Zřejmě nejkontroverznější změnou je výrazné zvětšení výše zmíněného kamerového modulu oproti iPhonu XR. Abych řekl pravdu, tohoto prvku jsem se ještě před rozbalením telefonu vcelku bál. Když jej však vidím naživo, musím říci, že obavy byly zbytečné. Modul ze zad totiž vyčnívá jen minimálně a vzhledem k tomu, že je v barvě zad, mi celkově přijde velmi málo rušivý – dokonce méně než objektiv u iPhonu XR. 

Displej

Displej iPhonu XR byl v loňském roce tvrdě kritizován za své nízké rozlišení a kontrast. Osobně mi však přišel zcela dostačující a totéž musím říci i o letošním displeji iPhonu 11, který je stejný jako u loňského modelu. Jasně, černá na něm není tak dokonalá jako na OLEDu, na druhou stranu si na něm však užijete skutečně bílou barvu, což nelze hodnotit jinak než pozitivně. Široké rámečky, které jej částečně zohyzďují, mu sice zůstaly, avšak v kombinaci s Dark Modem z iOS 13 vás ani ty příliš štvát nebudou. Stěžovat si nebudete moci ani na pozorovací úhly, které jsou jako již tradičně velmi dobré. Kdybych tedy měl displej “jedenáctky” zhodnotit po prvních minutách používání, dál bych mu rozhodně palec nahoru.

Fotoaparát

Fotoaparát se Applu nepovedl jen z hlediska designu, ale i funkčnosti. Zatím jsem jej stihl vyzkoušet jen při velmi dobrých světelných podmínkách, které dnes ráno panují, a musím říci, že jsem skutečně velmi spokojen. Jak širokoúhlý, tak ultraširokoúhlý objektiv zachycují skutečně velmi hezké fotky, které 99 % uživatelům rozhodně vystačí. Oddálení 0,5x na ultraširokoúhlém objektivu funguje spolehlivě a přepínání mezi ním a klasickým širokoúhlým objektivem zrovna tak. Vše je velmi plynulé a díky tomu naprosto bezproblémové. 

V krátkosti jsem otestoval i režim portrét, který by měl být díky dvěma objektivům o poznání kvalitnější než v případě loňského iPhonu XR, kde jej zajišťoval objektiv jen jeden. To po prvních testech můžu potvrdit, avšak rozhodně nemůžu říci, že by byl portrét tentokrát zcela dokonalý. Jak můžete vidět na fotce levandule v galerii, s detekci složitějších objektů si stále úplně rady neví. Na druhou stranu, loňský XR jiné objekty než lidi na portrétní režim ani fotit neuměl, takže můžeme být rádi alespoň za toto nedokonalé vylepšení, které vás navíc zradí skutečně jen u složitějších objektů. S lidmi problémy nebudou, tedy alespoň v naprosté většině případů. 

Resumé po pár minutách používání

Novinka se mi po prvních pár desítkách minut používání jeví skutečně velmi dobře. Zatím funguje spolehlivě, fotí náramně, displej není vůbec špatný, v ruce se též drží dobře a to vše podtrhuje velmi slušná cena, která je o třetinu nižší než u řady Pro. V tuto chvíli tak můžu říci, že bych se jeho koupě určitě nebál. Zda však budu mít stejný názor i po zrecenzování si zatím odhadovat raději netroufám.

Dnes nejčtenější

.