Zavřít reklamu

Do tradiční zářijové Keynote zbývá už méně než týden, což znamená jediné – spekulace ohledně chystaných produktů nabírají na intenzitě. V tuto chvíli je prakticky jasné, že nám Apple 10. září představí tři nové iPhony, Apple Watch Series 5 a vlastní lokalizační přívěšek. V posledních dnech se však začalo spekulovat nad příchodem nové generace Apple TV. Pojďme si v tom tedy udělat společně jasno. 

Hned na úvod je nutné zmínit, že zatímco o nových iPhonech či Apple Watch se hovoří skutečně nahlas, o nové generace Apple TV slyšet téměř není, z čehož by jeden mohl usuzovat, že velmi pravděpodobně nedorazí. Je však potřeba brát v potaz to, že není obecně Apple TV zrovna dvakrát sledovaným Apple produktem, kvůli čemuž se mohou dařit informace o jejich nové generaci dařit tajit daleko lépe než u zbytku jablečného portfolia. Rozhodně tedy nemá smysl tvrdit, že 100% nedorazí. Ba naopak. Pokud se Apple stále drží svého dvouletého obnovovacího cyklu jablečné televize, vychází příchod její nové verze právě na letošek. 

Pomineme-li dvouletý obnovovací cyklus Apple TV, je tu další věc, která by mohla Apple přinutit k upgradu své televize – konkrétně Apple Arcade. Tato služba sice bez problému na Apple TV HD a 4K poběží, otázka však je, jak dlouho, respektive jak dlouho kvalitně. Pokud hrajete na iPhonech hry, určitě mi dáte za pravdu, když řeknu, že na starších a méně výkonných modelech jednou mnohé z nich hůře než na modelech nových. Rozdíly sice mnohdy nejsou velké, nicméně už to, že jsou, není ničím příjemným. A jelikož má v sobě Apple TV HD relativně starý čipset A8 a Apple TV 4K na tom není se svým A10X v porovnání s dnešními čipsety o mnoho lépe, nebál bych se říci, že na obou televizích by se mohl nedostatek výkonu při náročnějších hrách v Apple Arcade projevit – tedy minimálně v průběhu času. Hratelné sice budou, avšak stoprocentní to být nemusí, což rozhodně snem Applu není. Smysl by tak dával minimálně upgrade procesoru u Apple TV 4K na alespoň A12 či v ideálním případě A12X. A13 se v ní příliš očekávat nedá, jelikož bude zprvu exkluzivním pro iPhony. 

Právě nasazení čipsetu A12 či A12X očekávají i někteří leakeři, jejichž počet byste však spočítali skutečně na prstech jedné ruky – ostatně, jako všechny zdroje vynášející informace o Apple TV. Například leaker, který vystupuje na Twitteru pod přezdívkou @never_released v minulosti uvedl, že nová Apple TV nese krycí název Longhorn, označení Apple TV11,1 a osazena bude čipsetem A12. Nabídnout má  port HDMI 2.1, který zjednodušeně řečeno například umožní přesnější a rychlejší vykreslování pohybujícího se obsahu na obrazovce, což je u her jedním z nejchtěnějších prvků. HDMI 2.1 však musí samozřejmě podporovat i vaše televize či monitor, jinak je tato vychytávka naprosto k ničemu. Kromě lepšího HDMI by pak měla televize přinést i další technologie pro zvýšení prožitku hry jako například QFT pro snížení latence. 

Přestože se jedná o ničím nepodložené spekulace, s ohledem na to, jak důležité mají být do budoucna pro Apple služby a tedy i Apple Arcade, se zdá být vydání nové, výkonnější Apple TV jako poměrně reálné. V minulých měsících se sice párkrát spekulovalo i nad tím, že Apple půjde jinou cestou a naopak vytvoří jen nějakou “Apple TV light”, jejímž úkolem by bylo streamovat její novou službu do televizí, vytvoření tohoto produktu se však zdá nyní spíše nesmyslné, respektive zbytečné. Osobně bych si tedy vsadil spíše na variantu A – tedy výkonnou Apple TV, která bude sloužit de facto jako herní konzole. Možná se ale nedočkáme ani jednoho a možná obojího. Co myslíte vy? 

Dnes nejčtenější

.