Zavřít reklamu

Když Apple před pár týdny spustil servisní program na výměnu vadných baterií v 15” MacBoocích Pro z roku 2015 prodávaných do února 2017, svět jej přešel bez větších okolků. Podobných servisních programů má totiž Apple hned několik a to mnohdy i několikaletých, takže zavedení nového nikoho příliš neudiví – tím spíš, když je zaveden u relativně starého modelu. Nyní se však naplno ukazuje závažnost problému, který start programu zapříčinil. Kvůli riziku vzplanutí, které u těchto MacBooků hrozí, je totiž hromadně zakazují aerolinky po celém světě. 

Není tomu tak dávno, co jsme vás informovali o vydání bezpečnostního varování americkým leteckým úřadem, které si některé tamní aerolinky vzaly okamžitě k srdci a MacBooky Pro 2015 na svých palubách zakázaly. K těm se po pár týdnech přidaly i australské aerolinky Virgin Australia, které následovaly i Quantas Airways, ale také třeba Singapore Airlines či Thai Airways. Dá se navíc očekávat, že se k nim budou postupně přidávat i další letecké společnosti, aby též zajistily svým cestujícím co možná největší možné bezpečí.

Zákazy se liší

Zákazy jednotlivých aerolinek si výrazně liší. Zatímco některé striktně odmítají rizikové MacBooky Pro na palubách svých letadel přepravovat, jiné svým cestujícím umožňují brát své počítače do příručního zavazadla a tedy přímo mezi cestující. Tyto aerolinky však zpravidla své cestující varují, že jakmile by u těchto strojů spatřovali jakékoliv zvláštnosti, je nutné vše okamžitě nahlásit palubními personálu a v případě nouze začít okamžitě hasit. Nabízí se tedy otázka, jaká forma zákazu je vhodnější a bezpečnější pro cestující. 

Pokud se tedy chystáte cestovat po světě letecky a vlastníte rizikový MacBook Pro, rozhodně si před letem ověřte u vašich aerolinek, zda náhodou nemají též jakékoliv zákazy týkající se těchto počítačů. Jen tak se totiž vyvarujete možným nepříjemnostem, které rozhodně hrozí. Nahlášených vzplanutí či podobně závažných problémů je sice velmi málo, obezřetnost je ale rozhodně i tak na místě. Zda máte na bezplatnou výměnu baterie nárok či nikoliv se můžete dozvědět na této stránce. 

Dnes nejčtenější

.