Zavřít reklamu

I přesto, že se v posledních dnech veškeré zprávy ze světa Apple Watch týkají především představení jejichž již páté generace, ke kterému by mělo dojít již za několik dnů, tak pořád nesmíme zapomínat na současně nejnovější Apple Watch Series 4. Zpravidla několikrát za měsíc na našem magazínu informujeme, že se Apple Watch podařilo zachránit další lidský život. Jednou to je díky detekci srdeční poruchy, jindy zase díky detekci pádu. Zkrátka a jednoduše, chytré jablečné hodinky dokáží doopravdy zázraky a někteří lidé vděčí za svůj život právě jim. O svou zkušenost se podělila i Anne Rowe z Alabamy. Ta momentálně patří také do skupiny uživatelů, kteří by bez Apple Watch už nejspíše nebyli mezi živými.

Souvisejíci

O příběhu Anne Rowe se prvně podělil magazín FOX10. Anne uvádí, že ji Apple Watch už několikrát zachránily před mrtvicí. Trpí totiž astmatem a již několikrát se jí stalo, že nemohla dýchat. Její stav se neustále zhoršoval. Manžel se tedy rozhodl, že jí udělá radost, a na Vánoce jí nadělil Apple Watch Series 4. Jak jistě mnozí z vás ví, tak tyto hodinky jsou „staré“ již téměř rok a disponují elektronickým senzorem tepu, který dokáže vytvořit i EKG. V Česku jsme si sice museli na povolení služby EKG nějakou dobu počkat, ale v jiných zemích, respektive ve Spojených státech, byla dostupná prakticky ihned s určitou verzí watchOS. Ke změření EKG na těchto hodinkách stačí pouze na třicet sekund podržet prst na digitální korunce.

Uživateli, který má srdce v pořádku, se na hodinkách zobrazí, že má sinusový rytmus, tedy že srdce pracuje správně. Hodinky jsou však schopné detekovat i fibrilaci síní, která se projevuje především nerovnoměrným bitím srdce. Pokud postižený fibrilací síní trpí, tak se často setkává se zvýšeným srdečním tepem, což může mít za následek větší pravděpodobnost mozkové mrtvice, či další srdeční problémy. Když si Anne poprvé na svých hodinkách udělala EKG, tak se jí zobrazila zpráva o tom, že by fibrilací síní mohla trpět. Tuto zprávu však ignorovala, avšak postupem času se jí tato informace zobrazovala častěji a častěji. Rozhodla se tedy, že nic nenechá náhodě a se svými výsledky šla k doktorovi. Ten se rozhodl Anne připojit na nemocniční EKG, které vypovídalo o naprosto stejném scénáři – fibrilace síní.

Jakmile Anne zjistila tuto informaci, tak uvedla, že jí bezpochyby Apple Watch zachránily život. Později totiž podstoupila operaci srdce, díky které se fibrilace síní zbavila, a má tak o mnoho menší šanci, že by v budoucnu mohla dostat mrtvici. Apple Watch Series 4 však dokáží o mnoho více, než jen zjistit nepravidelný rytmus srdce. Dále dokáží zjistit také velmi nízký, či velmi vysoký tep, na který vás mohou později upozornit pomocí notifikace. Integrovanou funkcí je také například detekce pádu. Pomocí ní dokáží hodinky detekovat pád a v případě potřeby zavolat záchrannou službu.

Dnes nejčtenější

.