Zavřít reklamu

V dnešním testu se podíváme už na 5. generaci evergreenu v oblasti bezdrátových reproduktorů – JBL Flip 5. Čtvrtou generaci jsme testovali loni na jaře a velmi se nám líbila, nyní se na trh dostává pátá a my se tak můžeme podívat, v čem je jiná a co se oproti loňsku změnilo.

Specifikace

JBL Flip 5 se může pochlubit předělaným měničem, který se stará o zvukovou produkci. Ten má nově rozměr 44x80mm a disponuje frekvenčním rozsahem 65Hz-20kHz a maximálním výkonem 20W. To je více než dvojnásobek loňské hodnoty a na poslechu je to znát. Uvnitř reproduktoru se nachází integrovaná baterie o kapacitě 4800mAh, díky které Flip 5 vydrží až 12 hodin přehrávání. Nabíjení pak zabere zhruba 2 a půl hodiny, dle typu nabíjecího zdroje. Bezdrátový přenos hudby je realizován přes Bluetooth 4.2 s podporou profilů A2DP V1.3, AVRCP V1.6. Reproduktor přišel o schopnost pracovat s virtuální asistentkou a už si skrze něj také nezavoláte. Naopak se zlepšila voděodolnost (IPx7) a přibyla funkce JBL Partyboost, která umožňuje propojení několika reproduktorů v jeden synchronizovaný audiosystém. JBL Flip 5 váží 540 gramů a na CZ/SK trhu je dostupný v šesti barevných variantách.

Provedení

Od předešlé generace se příliš neliší

JBL Flip 5 se od svého přímého předchůdce v oblasti designu a provedení příliš neliší. Dnes už ikonický tvar (modelů Flip se celosvětově prodalo více než 10 milionů kusů), který je kopírovaný nejedním výrobcem. Najdeme zde tedy pogumovaný a protiskluzový rám, který se obalený textilií ve vybrané barevné variantě. Čtveřice tlačítek zůstala na stejném místě, jen s jednou změnou (párovací tlačítko JBL Partyboost). Stejné je pak oranžové hliníkové logo a záslepka s porty na zadní straně. Reproduktor je na první dobrou velmi solidně sestaven a působí dojmem, že ho jen tak nějaký pád nerozhodí. O odolnosti vůči vodě ani nemluvě. Měl by tak snést hrubší zacházení.

Ovládání

Ovládání, resp. celá manipulace s reproduktorem je velmi snadná. Čtveřice hlavních tlačítek funguje tak, jak jsme u reproduktorů od JBL zvyklý – play/pause, volume +/-, přepínání písniček a tlačítko pro JBL Partyboost. Na zadní straně pak najdeme dedikované On/Off tlačítko a párovací tlačítko pro Bluetooth. Na této straně zařízení potěší také praktická notifikační dioda signalizující úroveň nabití reproduktoru.

JBL Flip 5 FB

Zvuk

Zvýšení nominálního výkonu JBL Flip 5 prospělo. Ne, že by byl loňský model málo hlasitý, ale u nové generace je zvuk daleko silnější, dokáže lépe naplnit místnost (nebo otevřené okolní prostranství) a na vyšší hlasitosti i více „tlačí“, bez citelné ztráty kvality. Na ozvučení domácnosti (například z PC) bohatě stačí, ani během venkovní grilovačky se neztratí. Charakter zvuku je velmi podobný jako u ostatních JBL reproduktorů/sluchátek. Basy i výšky jsou zvýrazněné a celkový projev je charakteristický pro onen „JBL Sound“, kterým se výrobce vždy chlubí. Neutralitu zde nenajdete, tu však zákazníci u podobného produktu nehledají. Zvukový projev je příjemný napříč žánry.

Závěr

JBL Flip 5 je povedenou evolucí osvědčeného reproduktoru, kterým společnost JBL cílí na masy. Letošní generace přišla o některé funkce (mikrofon, přístup k virtuální asistentce), ale kompenzuje to vyšším výkonem a silnějším zvukovým projevem, společně s o něco lepší odolností. V našich podmínkách očekávám, že absence Siri/Google Assistant nikomu příliš vadit nebude a naopak vyšší výkon budoucí majitelé jistě ocení. JBL Flip 5 je ideálním bezdrátovým reproduktorem pro ty, kteří nehledí na vyloženě nejvyšší cenu, ale rádi si za lepší zvuk o něco připlatí. Není to tak dávno, co jsme tu testovali levnější konkurenci a po zvukové stránce byl rozdíl propastný.

Dnes nejčtenější

.