Zavřít reklamu

Společnost Apple včera zveřejnila skrze svůj WebKit tým informace o tom, jakým způsobem bude v budoucnu přistupovat k otázkám zabezpečení soukromí uživatelů při jejich pohybu po internetu. V nově zveřejněném dokumentu je do detailu rozebraná problematika sledování internetových uživatelů, jaké metody se používají a jak k ním Apple přistupuje v rámci Safari a obecně ve svém ekosystému.

Apple tento dokument, který si můžete přečíst zde, zveřejnil zejména proto, aby si mohli lidé udělat představu o tom, jak sledování na internetu funguje. Jaké všechny metody a prostředky se dají využít k tomu, aby navštěvované či reklamní servery získávaly co nejvíce relevantních informací o svých návštěvnících, z čehož se pak dá postavit poměrně kvalitní uživatelský profil, který je možné nadále monetizovat například s ohledem na reklamy.

Na internetu je mnoho věcí, které vás sledují. Od navštěvování webových stránek, které si o vás ukládají data a sledují, na jaké další weby dále pokračujete, přes jednotlivé elementy jako je Facebookový „Like“, loginy skrze Google/Facebook či jednoduché kliknutí na reklamní banner. Všechny tyto prvky vás nějakým způsobem sledují a to se Applu nelíbí. Proto se Apple snaží přijít s řešením, jak sledování uživatelů a jejich pohyb na internetu udělat co nejvíce anonymní. V odkazovaném dokumentu Apple dopodrobna vysvětluje, že se v současné době snaží zamezit fungování naprosté většině způsobů a prostředků pro sledování chování uživatele na internetu. Cílem Applu je, aby uživatel používající jejich zařízení, po sobě na webu zanechával pokud možno co nejmenší stopu. Společnost tak navazuje na své postoje z minula a znovu připomíná, že soukromí svých uživatelů a jejich osobní informace nebere na lehkou váhu – naopak se tento přístup postupně stává jedním z hlavních benefitů celkového ekosystému společnosti Apple.

Dnes nejčtenější

.