Zavřít reklamu

Pokud jste se někdy dostali do situace, kdy jste si chtěli přiblížit jakoukoliv část operačního systému macOS, tak jste nejspíše měli smůlu. Určitě víte o tom, že si můžete bez problémů přiblížit například webové stránky. V případě, že si však chcete zobrazit cokoliv jiného mimo webovou stránku, tak ve výchozím nastavení nemůžete. Možná se vám zdá, že je možnost přiblížení kdekoliv v systému prakticky úplně zbytečná, ale rád bych vás vyvedl z omylu. Osobně jsem si to taky říkal, avšak po aktivaci možnosti přiblížení jsem si začal přibližovat opravdu plno věcí. Pokud vás zajímá, jak na to, tak se pusťte do čtení dalšího odstavce.

Přibližte si pomocí tohoto tipu obraz na Macu kdekoliv v systému

Abyste si mohli na Macu aktivovat přiblížení, tak se prvně přesuňte do Předvoleb systému. Stačí kliknout na logo Apple v levé horní části obrazovky, kde poté z rozevíracího menu vyberte možnost Předvolby systému… Poté se objeví nové okno, ve kterém klikněte na záložku Zpřístupnění. Jakmile tak učiníte, tak se v levém menu přesuňte do sekce Zvětšení. Zde už si poté můžete nastavit, jakým způsobem chcete zvětšení používat. Osobně se mi jako nejlepší možnost jeví funkce s názvem Měnit velikost posouvacím gestem a modifikátory. Pokud si tuto funkci zvolíte, tak pro zvětšení stačí podržet klávesu Control (popřípadě jinou, kterou si nastavíte), a poté ke zvětšení použít dva prsty na trackpadu. Pro zvětšení obrazu tedy držte klávesu Control a přejeďte po trackpadu dvěma prsty zdola nahoru. Pro zmenšení stačí opět držet Control a přejet prsty po trackpadu shora dolů. Obraz se vždy přiblíží ke kurzoru vaší myši. V přiblíženém okně se poté můžete pohybovat pomocí trackpadu, či myši.

Souvisejíci

Možnost přiblížení samozřejmě nemusí sloužit jenom vám. Pokud se občas ocitnete na nějaké přednášce, popřípadě pokud patříte mezi pedagogy, kteří často pracují s projektorem, tak můžete přiblížení využít ve svůj prospěch. Obraz na projektoru je často málo zřetelný a pokud chcete na něco upozornit, tak stačí, když pomocí této funkce cokoliv, co potřebujete, přiblížíte. Přiblížení se samozřejmě může také hodit všem uživatelům s horším zrakem.

Dnes nejčtenější

.