Zavřít reklamu

Pokud byste si vybavili jakoukoliv gigantickou společnost, pravděpodobně se vám jako první na mysli vytasí zástup zaměstnanců v oblecích a přísná uniformita. Apple je však v jádru stále ta samá společnost, dbající nikoliv na jednolitost, ale na individualitu a prolnutí technologií s uměním. Byl to již Steve Jobs, kdo tuto éru započal a od té doby se jí drží i jeho následovník. Možná právě to je jeden z důvodů, proč společnost zaměstnává více kreativních mozků než například právníků.

Jsou to již dva měsíce, co se jablečnou společnost rozhodl opustit hlavní designér, Jony Ive. V tu dobu se to sice dozvěděl svět a média, ale Apple se na tuto situaci pravděpodobně připravoval měsíce dopředu a tak nějak s ní preventivně počítal. Podle průzkumu totiž společnost začala nabírat spoustu nových zaměstnanců do oddělení designu a držela se svého pravidla „více umělců, méně kravaťáků“. Zatímco ještě v prvních měsících tohoto roku se počet otevřených uměleckých pozic pohyboval kolem 30 až 40, na začátku dubna začalo toto číslo prudce stoupat a v květnu dosáhlo dokonce hodnoty 71. Závěry zněly samozřejmě jasně a společnost vykonávající průzkum si rychlý nábor zaměstnanců spojila právě s Jonym Ivem, který Apple opustil kvůli vlastnímu studiu.

Souvisejíci

Co se technických pozic týče, i tam společnost zaznamenala poměrně velký nárůst. Za druhé čtvrtletí tohoto roku stoupl počet otevřených pozic o 22%, zatímco například pracovní místa spojená s marketingovým oddělením a korporátními funkcemi se dočkala prudkého úbytku. Zároveň se Apple pomalu začíná orientovat směrem umělé inteligence a strojového učení, což se na technologicky zaměřených pozicích projevilo. Uvidíme, jak se tento trend v budoucnu vyvine, ale v každém případě se jedná o krok dobrým směrem. Jablečná společnost kreativní zaměstnance potřebuje a podle všeho si toho je Tim Cook dobře vědom.

Dnes nejčtenější

.