Zavřít reklamu

Ice Lake, takto se jmenuje nově představená, v pořadí už desátá generace procesorů od Intelu. Procesory jsou zkonstruovány 10nm výrobní technologií a jsou určeny především pro malé a lehké notebooky. Na malé a lehké notebooky je specialista právě Apple, a proto je dosti možné, že se některé z těchto nových procesorů desáté generace objeví právě v MacBooku Air, či v MacBooku Pro. Intel říká, že tyto procesory lze lépe aplikovat na základní desku, díky čemuž budou společnosti schopné vytvářet ještě užší a menší těla svých produktů. Čipy dále disponují novou grafickou architekturou od Intelu, tentokrát jedenácté generace. Díky nové grafické architektuře má procesor dvakrát větší grafický výkon. Zároveň dokáže spolupracovat s Thunderbolt 3 konektory, a také Wi-Fi 6, tzn. 802.11ax.

Další zajímavostí je, že se Intel rozhodl pro naprostou změnu v číslování svých procesorů. Ruku na srdce, při současném označení už doopravdy začal vznikat zmatek a vyznat se ve všech těch číslech, kdy většinou platilo „čím větší, tím lepší“, nebylo úplně vhodné. Na první pohled se nové označení může zdát lehce nesrozumitelné, avšak jakmile mu přijdete na kloub, tak zjistíte, že je o mnoho lepší, než to původní. O „dešifrování“ označení se srozumitelně postaral magazín The Verge. Pokud například máme procesor Intel Core i7-1065 G7, tak první dvě slova Intel Core samozřejmě značí značku. i7 poté slouží k bližšímu označení „rodiny“. Číslovka 10 označuje generaci a číslo 65 je poté tzv. SKU číslo, pomocí kterého firmy označují své produkty. G7 poté značí úroveň integrované grafické karty.

Souvisejíci

První procesory desáté generace ze sérií U a Y by se měly na pultech obchodů objevit již relativně brzy. Podle dostupných zpráv by tomu tak mělo být již ke konci prázdnin. Pokud vše půjde podle plánu a Intel bude schopen tyto procesory vyrábět v dostatečných jednotkách, tak Applu rozhodně nic nebrání v tom, aby tyto nové procesory začal využívat ve svých MacBoocích. Možná se tohoto nového procesoru dočkáme také v chystaném 16″ MacBooku Pro – to je ale spíše otázka do pranice. Nezbývá nám tedy nic jiného, než si opět počkat na oficiální zprávy a kroky kalifornského giganta.

Dnes nejčtenější

.