Zavřít reklamu

Pokud jste uživateli umělé asistentky Siri na Apple produktech, museli jste se v minulosti smířit s tím, že vás přes ní může Apple odposlouchávat. Nikoliv však proto, že by jej zajímalo vaše soukromí, ale proto, aby byl schopen svou asistentku stále vylepšovat. Odposlech měl totiž společnosti názorně ukázat, zda Siri správně “slyší” pokyny, nebo má problémy s náhodnými aktivacemi pramenícími například z běžných rozhovorů mezi členy domácnosti. Zdánlivě dobrá věc má však i svou stinnou stránku – o možnosti odposlechu své konverzace uživatelé neměli ani tušení, jelikož se o něm nikdy příliš nemluvilo a až nedávné zprávy v médiích tuto problematiku objasnily. Apple se proto rozhodl veškeré odposlechy pro účely kontroly kvality asistenta pozastavit. 

Podle vyjádření, které Apple poskytl portálu TechCrunch, se nyní kalifornský gigant chystá celý proces zkvalitňování Siri pomocí poslouchání jejích uživatelů přezkoumat a v případě nutnosti zcela přepracovat, aby mohl následně testování znovu spustit. “Zavázali jsme se poskytovat skvělý zážitek při používání Siri, ale zároveň chránit soukromí uživatelů. Přestože provádíme vždy důkladnou kontrolu (zřejmě aby nebyly odposlechy jakkoliv zneužity – pozn. red), rozhodli jsme se celý projekt hodnocení příjmu příkazů Siri po celém světě pozastavit,” nechal se Apple slyšet s tím, že dokonce plánuje do svých operačních systémů přinést možnost, díky které bude možné se rozhodnout, zda chce uživatel Applu pomáhat s vylepšováním Siri a tedy mu povolit občasný odposlech jeho příkazů, nebo nikoliv, čímž veškerému odposlechu zamezí. 

Celou kauzu okolo odposlechů přes Siri rozpoutal jeden ze zaměstnanců pracujících na jejím vylepšení, který vyjádřil určité obavy z neinformovanosti jablíčkářů o tomto programu. Dle jeho slov mají pracovníci, kteří na zlepšování Siri pracují, mnohdy přístup například k lékařským informacím, avšak byli svědky třeba i obchodů s drogami, sexu párů či dalších soukromích informací, které Siri zaznamenala náhodou aktivací. Odposlechy následně potvrdil i samotný Apple, podle kterého se však jedná o velmi malé množství dat, která jsou navíc anonymizována. Háček je ale v tom, že v zásadách ochrany osobních údajů zmínky o kontrole nahrávek lidmi absolutně chybí a doposud tedy byly všechny zmínky o nich spíše v rovině spekulací. 

Vzhledem k tomu, že se Apple rozhodl na celou událost reagovat poměrně rychle, se dá očekávat, že i update s možností pro deaktivaci odposlechů vydá v brzké době. Těžko však říci, zda jej dodá jen na nejnovější operační systémy, nebo i na jejich starší verze. V současnosti se totiž nedá potvrdit, zda je odposlech možný jen někde nebo všude. To však ukáží následující týdny a další kroky Applu. 

Dnes nejčtenější

.