Zavřít reklamu

Co se jablečných obchodů týče, jejich zaměstnanci počítají takřka se vším. Ať už se jedná o prasklé displeje, nefungující konektory nebo problém s nabíjením, vždy se snaží pomoci a většinou zařízení rychle opraví. Jedinou výjimkou a jistým nepsaným pravidlem jsou nafouklé baterie, jež mohou být potenciálně nebezpečné a k výbuchu stačí jediný špatný dotek. K opravám proto nedochází v obchodech, ale ve specializovaných servisních střediscích, které jsou na případné problémy vybaveny. Že je toto opatření více než žádoucí se konec konců prokázalo v novém záznamu zachyceném kamerou umístěnou v kanceláři.

Zatímco do tohoto druhu oprav se nehrnou ani profesionálové, v tomto případě se jednalo o amatéra, který si chtěl svůj iPhone 5s spravit na vlastní pěst. Video nepochází odkud jinud než ze sociální sítě Reddit, kde se uživatelé podobnými výtvory chlubí poměrně často. Uživatel rozbitého telefonu se rozhodl vyndat nafouklou baterii, ještě k tomu neoriginální, jež mu nakonec začala hořet v ruce. Tentokrát se mu sice povedlo uhasit oheň tím, že na telefon stoupl, ale lithium-iontové baterie se mohou rozhořet na vysoké, život ohrožující teploty. Nezřídka dosahují až 540 stupňů Celsia, což je mimo jiné teplota tání hliníku. Jedinou záchranou tedy bylo to, že baterie vyhořela dříve než stačilo chytit cokoliv dalšího.

Kromě požáru jsou baterie nebezpečné také zplodinami, které při určitých teplotách unikají. V každém případě zní ponaučení tak, že se nevyplatí využívat neoficiální zdroje napájení a už vůbec se nepokoušet podomácku baterii spravovat. Podobné incidenty jsou sice poměrně vzácné, ale není to tak dlouho, co jsme informovali o jedenáctileté holčičce, jejíž iPhone 6 začal sám od sebe hořet. Nicméně se zdaleka nejedná o takovou patálii, jakou zažil Samsung se svou vlajkovou lodí Galaxy Note 7, po jejímž vydání si začaly tisíce uživatelů stěžovat na problémy s nabíjením a v tom horším případě na samovolné vznícení zařízení. V tomto případě se spíše jedná o neopatrnost a nepříjemnou nehodu.

Dnes nejčtenější

.