Zavřít reklamu

Společnost Apple měla se svým počítačem Lisa jistě velkolepé plány. Komerčně se sice Lisa neujala, v žádném případě se ale nejednalo o špatný stroj – naopak. Důležitosti Lisy pro výpočetní techniku si je velmi dobře vědom i muž jménem John McLearan, který svou Lisu proměnil ve výkonný pracovní stroj, schopný bez problémů obstát i v 21. století.

Práci na Lise označuje McLearan, který se živý opravováním počítačů, za úžasnou. „Lisa uměla věci, které v té době byly zkrátka neslýchané,“ vypráví McLearan, a dodává, že kdyby k jejímu vydání nedošlo, vypadal by dnes Apple úplně jinak. Lisa měla ve své době představovat alternativu k počítači Apple II, a zároveň byla také jedním z prvních počítačů s grafickým uživatelským rozhraním, možností ovládání za pomoci myši, multitaskingem a dalšími nadčasovými funkcemi. Kamenem úrazu byl ale relativně pomalý procesor v kombinaci s opravdu vysokou cenou, a Apple v průběhu tří let prodal pouhých deset tisíc kusů tohoto modelu. S trochou nadsázky se tedy dá říci, že se jedná o jeden z mála legendárních počítačů, které lze označit za propadák, nežli výhru.

Podobných nadšenců je málo

McLearan patří mezi zhruba dvoustovku lidí po celém světě, kteří svou Lisu udržují při životě. Zatímco v době jejího vydání se našlo jen málo jedinců, kteří by za ni zaplatili tak horentní sumu, dnes se Lisa dá na eBay a jiných aukčních serverech za jistých podmínek vydražit za opravdu vysoké částky.

Lisa je počítač, na kterém se pracuje neuvěřitelně snadno

McLearan svou Lisu patřičně poupravil. Při hledání potřebných dílů narazil na společnost VintageMicros, která se specializuje na zastaralý hardware a příslušné náhradní díly. Původní Lisu McLearan obohatil o prvky, jako je emulátor pevného disku nebo velkorysejší RAM. Lisa je podle jeho vlastních slov počítač, na němž se pracuje až neuvěřitelně snadno. Ve spolupráci s VintageMicros renovoval napájení počítače a za použití Rapsberry Pi zajistil Lise síťovou konektivitu. Na 3D tiskárně zase vytiskl zcela nové šasi a  celou konstrukci obohatil ještě o LED pásek, měnící barvy.

Při takto velkém objemu vynaložené práce je jasné, že se McLearan neomezil jen na to, by Lisu obdivoval skrz sklo vitríny. Naopak uvedl,  že na ní rád a často pracuje, a využívá ji zejména pro tvorbu tabulek a pro práci, spojenou se svým podnikáním. Jeho oblíbeným pracovním nástrojem je podle jeho slov nicméně iPad Pro. Práci s Lisou přirovnává k jízdě veteránem, kterou je potřeba si především řádně vychutnat.

 

Dnes nejčtenější

.