Zavřít reklamu

S hodnotou Applu je to v posledních měsících jako na horské dráze. Poté, co v létě loňského roku jako první americká veřejně obchodovatelná firma překonal magickou hodnotu jednoho bilionu dolaru, totiž stihl zažít několik prudkých propadů, aby se nyní držel na hodnotě zhruba 950 miliard dolarů. Na té však alespoň podle analytiků z Raymond James rozhodně na příliš dlouho nezakotví. 

Analytici jsou přesvědčeni o tom, že podpora 5G sítí, kterou se Apple podle všeho chystá vnuknout iPhonům pro rok 2020, zapříčiní velký nárůst hodnoty akcií a tím pádem i hodnoty celé společnosti. Ze současných 207 dolarů by se měly akcie podle nejoptimističtějších odhadů dostat až na skvělých 250 dolarů za kus, což by znamenalo zhruba 20% nárůst hodnoty společnosti. Bilion dolarů by tak měl být bez větších problémů opět pokořen. Poměrně zajímavé je, že přestože čeká podle analytiků Apple výrazný nárůst hodnoty, nakupovat akcie nyní nedoporučují. Letošní iPhony totiž mají být podle nich nejslabšími modely za poslední roky, které hodnotu Applu a i jeho akcií stlačí dolů. A právě tehdy bude ideální doba pro jejich nákup – tedy v případě, že podobným prognózám uvěříte.

Až bronz

V současnosti je Apple “až” třetí nejhodnotnější společností světa s tržní hodnotou 953 miliard dolarů. Druhé místo pro sebe drží již poměrně dlouho Amazon s hodnotou 977 miliard dolarů a žebříčku nejhodnotnějších společnosti vévodí nyní vcelku suverénně Microsoft s hodnotou 1,058 bilionu dolarů. Právě s Microsoftem se ještě donedávna Apple o prvenství přetahoval a přestože to ještě na začátku května vypadalo, že by jej mohl v tomto souboji přetlačit, opak je nakonec pravdou. 

Dnes nejčtenější

.