Zavřít reklamu

Fotoaparátům u iPhonů věnuje Apple v posledních letech čím dál větší pozornost a tento trend bude pokračovat minimálně do příštího roku. Podle čerstvých zpráv asijského portálu DigiTimes totiž již začal se svými dodavateli vyjednávat o výrobě technologie, která by fotoaparáty jablečných telefonů mohla posunout opět o pořádný kus kupředu. Jedná se konkrétně o sofistikovaný 3D snímač schopný měřit vzdálenost mezi fotoaparátem a foceným objektem pomocí infračervených paprsků.

TOF senzor (tedy time-of-flight) by měl fungovat částečně na principu TrueDepth kamerového systému. Zjednodušeně se dá jeho fungování popsat tak, že vyšle infračervené paprsky a následně začne měřit, jak rychle se odrazí zpět. Díky tomuto měření je posléze senzor schopen poměrně přesně určit, v jaké vzdálenosti se předmět nachází a to následně promítnout do výsledku, jímž může být buď velmi kvalitní portrétní fotografie, nebo skvěle propracovaná rozšířená realita, která by měla s okolím telefonu kooperovat díky tomu, že o něm bude skrze senzor vědět spoustu věcí, daleko lépe než je tomu nyní. Aby však byla technologie funkční, musela by fungovat na daleko větší vzdálenosti než právě TrueDepth využívaná v nových iPhonech a iPadech. 

O vývoji a výrobě TOF senzorů podle DigiTimes vyjednává Apple hned s několika partnery v dodavatelském řetězci, od kterých očekává dodání senzorů do iPhonů pro rok 2020. Tato zpráva se tak shoduje s nedávným zjištěním analytika Ming-Chi Kua o tomtéž tématu, který je rovněž přesvědčen o implementaci TOF senzorů do iPhonů 12. Ještě předtím je však podle něj Apple nasadí do iPadů, aby je otestoval, což však podle zdrojů DigiTimes neudělá a jejich premiéru připraví právě u iPhonů. Vzhledem k tomu, že by představení iPadů Pro a iPhonů od sebe mohlo v příštím roce dělit jen pár měsíců, jelikož by iPady mohly dorazit v červnu a iPhony v září, zřejmě by premiéra u jednoho či druhého produktu nikoho příliš nebolela. 

V tuto chvíli nelze říci, co přesně by mohly nové senzory zlepšit či zda bude nutné fotoaparáty iPhonů opět designově přepracovat, aby v nich mohla být novinka použita. Dá se však očekávat, že v následujících měsících vyplují na světlo světa další a další detaily, které novinky přiblíží. Přeci jen, letošek bude v ohledu novinek spíše nudný a zraky mnoha leakerů a analytiků se začnou již brzy ubírat směrem k roku 2020.

Dnes nejčtenější

.