Zavřít reklamu

Populární aplikace WhatsApp nově umožňuje sdílení příspěvků na další sociální sítě. Jde o nejnovější přídavek, který je momentálně dostupný uzavřené skupině beta testerů, kteří mají za úkol co nejzevrubněji otestovat potenciální kandidáty na nadcházející veřejné aktualizace.

Již pěkných pár týdnů testuje WhatsApp i aplikaci pro iPady: 

Do WhatsApp v právě testované betě přibyla možnost sdílet statusy přímo z aplikace, a to na přidružené sociální sítě Instagram a Facebook. Slouží k tomu nové tlačítko, umístěné pod současným ukazatelem statusu. WhatsApp Statusy jsou vlastně do velké míry inspirované Instagram Stories. Také jsou funkční jen 24 hodin.

S příchodem této funkce se opět začalo hovořit o sdílení informací mezi jednotlivými službami. Takovéto propojení WhatsApp s Instagramem a Facebookem přímo nabádá k tomu, aby někde na serverech společnosti Facebook vznikaly uživatelské profily, ve kterých se budou ukládat společné informace. To však zástupci Facebooku popírají, WhatsApp s novou funkcí nenavazuje přímý kontakt s platformou Facebook a Instagram jako takovou. Nedochází tak k propojování účtů a soukromých informací.

Messenger, Instagram, WhatsApp - propojení zpráv

Problematika sdílení dat mezi platformou WhatsApp a Facebook je ožehavým tématem od roku 2014, kdy Facebook WhatsApp koupil. Od té doby se společnost zařekla, že nikdy nedojde k propojení informací z obou platforem, mohl by tak totiž vzniknout potenciálně nebezpečný virtuální profil uživatelů, který by mohl být zneužitý. Vzhledem k reputaci Facebooku jsou tyto obavy na místě.

Krátce po výše zmíněném prohlášení se totiž ukázalo, že mezi WhatsAppem a Facebookem začaly proudit informace o uživatelích. Na to konto dostal Facebook pokutu ve výši 122 milionů dolarů od Evropské komise, za klamání zákazníka. Vzhledem k tomu, že obě společnosti patří pod jednoho vlastníka, se další takové excesy nedají neočekávat. Problém je v množství dat, které obě platformy obsahují. WhatsApp v současné době využívá více než 500 milionů uživatelů každý den. Informace poskytnuté z Facebooku, tj. prolinkování uživatelských profilů, by mohlo posloužit nejen k reklamním účelům, a následně tedy k velkým výnosům pro Facebook. Což je „shodou okolností“ přesně to, co se příští rok chystá.

whatsapp

Dnes nejčtenější

.