Zavřít reklamu

Ze Spojených států prosákl zajímavý příběh o jednom MacBooku Pro, který Apple tak dlouho opravoval, až zjistil, že mu vlastně nic není. To by asi nebyl zas tak velký problém kdyby nepoukázal na dvě věci. Jednak že celá tato eskapáda přišla Apple na více než 10 tisíc dolarů, a druhak že je dobré pořádně kontrolovat servisovaný MacBook.

Profesionální fotograf Greg Benz si v minulosti pořídil jeden z novějších MacBooků Pro v takřka vrcholné konfiguraci, za bezmála 7 tisíc dolarů. Jednoho dne však zjistil, že mu na něm nefunguje displej a vzhledem ke stále platné záruce vzal stroj do oficiálního Apple Storu k servisu. Ať dělal co dělal, displej jeho MacBooku Pro byl černý a za žádných okolností jej nebylo možné zapnout. Nutno podotknout, že ani technici od Applu si s problémem nevěděli rady. A tak vyměnili základní desku celého stroje včetně několika kabelů.

To však problém nevyřešilo a po nějakém dalším laborování Apple vyměnil základní desku MacBooku znovu. Problém s „mrtvým“ displejem se však objevil znovu a tak, vzhledem k tomu, že byl MacBook stále v záruce, dostal Greg Benz zcela nový, v totožné konfiguraci. V tuto chvíli Apple vynaložil více než 10 tisíc dolarů za celé toto servisní kolečko.

Ukázalo se, že displej trpí stejnými problémy i po výměně za nový model. V tu chvíli některému ze zaměstnanců došlo, že něco může být jinak než se zdá. Vzal baterku, posvítil na „mrtvý“ displej MacBooku a viděl, že je zcela funkční, jen má vypnuté podsvícení. Na displeji byla zobrazena přihlašovací obrazovka, displej byl však stažený na minimální jas (tedy vypnuté podsvícení) a nebylo na něm nic vidět.

Po krátkém laborování vyšlo najevo, v čem byl zakopaný pes. Majitel svůj MacBook pravidelně zapojoval do externího monitoru a během tohoto režimu snižoval jas displeje na nejnižší možnou úroveň – tedy zcela vypnuté podsvícení. MacBooky Pro s Touch Barem mají slider na ovládání jasu displeje přímo na Touch Baru, ten je však uzamčen do doby, než dojde k odemčení MacBooku. Majitel tak nemohl jas upravit po opětovném zapnutí Macu, aniž by se dostal přes login. Na ten však neviděl, což byl kámen celého úrazu. Jakmile „na slepo“ vyplnil přihlašovací údaje, Touch Bar se aktivoval a displej MacBooku byl najednou opět funkční.

Z celého tohoto příběhu plyne hned několik ponaučení. Odpůrci Touch Baru mají argument proti tomuto „nesmyslu“, neboť v případě klasických funkčních kláves by se nic z výše popsaného nestalo. Apple má ponaučení, na co se v budoucnu v podobných případech zaměřit a uživatelé se mohou ponaučit, zejména jde li o jakoukoliv úpravu dostupnou z Touch Baru, ale schovanou za přihlašovací obrazovkou systému. Ve finále také vyšlo najevo, že se jednalo o ojedinělý problém způsobený přítomností neznámého programu, který si majitel do svého MacBooku nainstaloval a který nějakým způsobem upravoval chování displeje při připojování externích monitorů. Bohužel však není známo, o jaký program se jednalo.

macbook-2018-display-800x394

Dnes nejčtenější

.