Zavřít reklamu

Na prázdniny si sice ještě chvíli počkáme, horké letní počasí si ale můžeme užívat (nebo „užívat“) již teď. Extrémní horko ale nemusí úplně svědčit vašemu Macu. Jak zajistit, aby váš počítač přežil léto bez úhony?

Teplota je klíč

Podobně jako u iPhonu stanovil Apple také pro Macy provozní teplotu. Ta se podle webu společnosti pohybuje u MacBooku mezi 10°C a 35°C. Teplotu svého Macu můžete do jisté míry ovlivnit i vy sami. Předpokládáme, že je vám jasné, že postavení počítače na přímé slunce opravdu není dobrý nápad, a to ani tehdy, kdy je počítač vypnutý. Čím více vzduchu bude kolem vašeho počítače proudit, tím lépe. Pomoci tomu můžete třeba stojánkem nebo chladicí podložkou, dobré je také odstranit z blízkosti Macu další zdroje tepla, jako jsou ostatní elektronická zařízení. Samozřejmostí je nenechávat MacBook v uzamčeném autě nebo doma za oknem – byť vypnutý a zavřený. Lépe mu bude v poličce nebo zásuvce stolu. Přímé sluneční paprsky totiž mohou také nenávratně poškodit monitor vašeho počítače.

Na teplotu vašeho Macu mají vliv i operace, které na něm v danou chvíli probíhají. Pokud na svém počítači musíte pracovat v prostředí, kde je zvýšená teplota, pohlídejte si, abyste na něm neměli zbytečně spuštěné aplikace, které v danou chvíli nepotřebujete. Za pomoci Monitoru aktivity (Finder -> Utility -> Monitor aktivity) si zkontrolujte, který z procesů nejvíce zatěžuje váš Mac, a pokud chod daného procesu není nezbytně nutný, raději ho ukončete.

Opatrnost především

Ve chvíli, kdy se váš Mac skutečně přehřeje a vy musíte bojovat s nevyhnutelnými následky, je pozdě na to přemýšlet, co jste mohli udělat jinak. Proti případné ztrátě dat se nezapomeňte pojistit pravidelným a důkladným zálohováním, ideálně metodou „3-2-1“ (jedna kopie dat přímo na počítači, druhá na externím disku u vás doma a třetí mimo váš domov či kancelář – na externím disku u rodičů nebo třeba v cloudu). Udržujte svůj Mac v čistotě – prach a cizí tělesa mohou mít na přehřívání výrazný vliv.

Nejen horko

Léto není jen časem tropických teplot, ale také bouřek a prudkých lijáků, které mohou často přijít z ničeho nic. Myslete i na tuto možnost, a pokud jste se svým MacBookem zrovna na cestách, opatřete ho takovým obalem, pouzdrem, taškou či batohem, který si poradí nejenom s teplem, ale udrží váš MacBook v suchu i v případě nepřízně počasí. Zachraňovat utopený Mac je totiž stejně nepříjemné a nákladné, jako muset řešit následky jeho přehřátí.

Macbook 12" space gray psaní

Dnes nejčtenější

.