Zavřít reklamu

Pokud jste společně s námi minulý týden sledovali úvodní Keynote WWDC 2019, na které Apple mimo jiné představil také zbrusu nový Mac Pro, tak by vás určitě mohl zajímat tento článek. Mnoho uživatelů si stěžuje, že jablečná společnost své produkty prodává za neadekvátní ceny, a že si v poslední době čím dál tím více uživatel platí za značku. Pojďme se tedy podívat na to, o kolik levněji by vás vyšlo, kdybyste si počítač s podobnou konfigurací sestrojili vlastnoručně.

Představení Macu Pro:

Veškeré ceny jsou uváděny orientačně. Vzhledem k tomu, že v nových Macích Pro bude využito procesorů, které ještě nemají oficiální cenu, tak jsou ceny převzaty ze zahraničních zdrojů. To samé platí pro grafickou kartu Radeon Pro 580X, která není v klasických obchodech k dispozici.

Základní model

Základní model Macu Pro bude vybaven 8 jádrovým procesorem (16 vláken) o taktu 3.5 GHz, Turbo Boost poté popožene procesor až na 4.0 GHz. Velikost paměti cache bude 24.5 MB. Velikost paměti RAM bude v základním modelu čítat 32 GB, k ukládání dat vám poslouží SSD disk o kapacitě 256 GB. Grafický výkon poté bude zaručovat grafická garta AMD Radeon Pro 580X. Tento základní model bude jablečná společnost prodávat za 136 tisíc korun (bez daně). Na kolik by vás vyšlo, kdybyste si podobný počítač sestavili sami doma?

Náš počítač poskládaný z komponentů Macu Pro: 

  • Procesor Intel Xeon W-3223: 21.000 Kč
  • Paměť RAM Kingston 32GB DDR4 2666MHz ECC: 6.500 Kč
  • SSD disk Samsung 860 Pro 256GB: 3.000 Kč
  • Grafická karta AMD Radeon Pro 580X: okolo 20.000 Kč
  • Zdroj SilverStone Strider Titanium ST1500-TI 1500W: 9.500 Kč
  • Základní deska ASUS WS C621E SAGE: 17.000 Kč

Pokud sečteme všechny výše zmíněné komponenty, tak nám vyjde částka rovných 77 tisíc korun. Samozřejmě je však nutné, abychom všechny tyhle komponenty do něčeho osadili. Budeme pro to potřebovat nějakou case, lidově řečeno bednu. Vzhledem k tomu, že žádná bedna podobná té z Macu Pro neexistuje, tak jsem byl nucen vybrat jinou. Abychom zařídili dobrý průtok vzduchu, budeme potřebovat ventilátory, které budou vhánět studený vzduch dovnitř a teplý naopak ven. Podtrženo sečteno, se všemi komponenty a příslušenstvím v podobě klávesnice a myši, jsme schopni se dostat k částce 90 tisíc korun. Rozdíl je tedy něco málo okolo 36 tisíc korun. Do něj je pak samozřejmě nutné započítat i operační systém, podporu či mnoho programů zdarma z dílny Applu, za které byste u konkurence platili. Příkladem může být kancelářský balík iWork, tedy alternativa k Office od Microsoftu. Cena, kterou si bude Apple za základní Mac Pro účtovat, se tak zdá adekvátní.

Nejvýkonnější model

Vzhledem k tomu, že jablečná společnost uvedla pouze cenu nejslabšího Macu Pro, tak bude těžké srovnávat, o kolik korun by byl nejvýkonnější model dražší či levnější, než náš sestrojený počítač. Proto se zde pokusím uvést ceny jednotlivých komponentů, abychom je potom mohli srovnat s oficiální cenou. Neoficiální cenovka se pohybuje okolo 50 tisíc dolarů, což asi jeden milion korun.

Nejnadupanější Mac Pro bude disponovat 28 jádrovým procesorem (56 vláken) Intel Xeon s taktem 2.5 GHz, který však půjde „přetočit“ až na 4.4 GHz. Velikost paměti cache bude dosahovat až 66,5 MB. Sloty pro paměti RAM budeme moci osadit až 1,5 TB, pro přístup k datům by vám potom měl sloužit až 4 TB SSD disk. Grafický výkon zajistí dva MPX Moduly, kdy každý jeden z nich může disponovat až dvěma grafickými kartami AMD Vega II – dohromady tedy můžete využít karty čtyři. Jak už jsem zmínil výše, tak cena tohoto Macu Pro by se měla rozhodně vyšplhat přes jeden milion korun.

Náš počítač poskládaný z komponentů Macu Pro: 

  • Procesor Intel Xeon W-3275M: 200.000 Kč
  • Paměť RAM 12x Samsung M386AAK40B40-CUC 128 GB: 480.000 Kč
  • SSD disk Samsung SSD 860 EVO, 2,5″ – 4TB: 20.000 Kč
  • Grafická karta 4x AMD Vega II: okolo 270.000 Kč
  • Zdroj SilverStone Strider Titanium ST1500-TI 1500W: 9.500 Kč
  • Základní deska ASUS WS C621E SAGE: 17.000 Kč

Podtrženo sečteno, 996.500 korun českých. Jak už jsem ale několikrát zmiňoval, prozatím není jisté, na kolik nejvýkonnější sestava Macu Pro vyjde. Samozřejmě opět musíme připočíst náklady na bednu a ostatní příslušenství, kdy se tedy dostaneme na hranici převyšující jeden milion korun. Ani zde se tak zřejmě nebude dát příliš mluvit o tom, že by Apple cenu svého stroje jakkoliv „přepálil.

Závěr

Je naprosto jasné, že si v případě koupě Macu Pro zaplatíte také za to, že tohle unikátní zařízení vyrobil Apple. Je však ale nutné počítat s tím, že neplatíte pouze za ono zařízení, ale také za vývoj a další poplatky, které vznikají například převozem zařízení, apod. Cenovka je tedy dle mého názoru naprosto očekávaná a myslím si, že se rozhodně nejedná o zařízení, které si koupí každý druhý obyvatel planety. Mac Pro bylo odjakživa zařízení pro profesionály, které rozhodně netlačí peníze, ale čas. Přesně to je důvod, proč si někdo Mac Pro kupuje.

mac_pro_fb

Dnes nejčtenější

.