Zavřít reklamu

30. vývojářská konference Applu minulé pondělí večer oficiálně odstartovala velkolepou Keynote, na které jsme se dočkali odhalení hned pěti nových operačních systémů a dokonce i Macu Pro s profesionálním displejem. Přestože se nám přímo do San Jose, ve kterém WWDC probíhala, dostat nepodařilo, díky naší spolupráci s vývojářským studiem Synetech jsme vám mohli každý den přinášet postřehy přímo z místa konání. Za Synetech se totiž na WWDC vypravil jejich CTO Daniel Rutkovský. Jak tedy týden strávený v San Jose hodnotí s krátkým časovým odstupem?

Úžasná, jedinečná a nezapomenutelná – taková byla třemi slovy konference WWDC od společnosti Apple. Nikde jinde jsem nezažil takovou atmosféru, nadšení pořadatelů a očekávání účastníků… A jejich následné překvapení. A vše dokreslovala kulisa a atmosféra vývojářů z celého světa, kteří tu spolu sdíleli své zkušenosti, jeli networking nebo si jen tak povídali o všem možném.

Od lidí, co konferenci navštívili poněkolikáté, jsem se dozvěděl, že tohle bylo nejlepší WWDC, které navštívili, a já tomu věřím. Letos toho Apple ukázal opravdu hodně – i proto, že vloni se zaměřil na performance a letos přišly změny a inovace. Samozřejmou a největší novinkou je SwiftUI, který naprosto mění přístup, jak se vyvíjí aplikace, resp. jejich UI. Nově bude vše reaktivní, nebude se používat Interface Builder a odchází se od MVC architektury směrem k MVVM. Další úžasný nápad je Sign In with Apple, což bude určitě krok kupředu při přihlašování a ochraně soukromí. A v neposlední řadě bylo zajímavé zaměření na Accesibility (podporu lidí s postižením), které bylo znát v průběhu celého WWDC. Toto téma se neslo skrze Labs s Apple inženýry, oficiálními WWDC přednáškami i tajnými lunch sessions.

Když už jsem zmínil přednášky, všem, co neměli tolik štěstí a nemohli na místo či je Apple nevylosoval, určitě doporučuji projít si vše na https://developer.apple.com/videos/wwdc2019/. V přednáškách bývá vše srozumitelně vysvětleno a člověk se naučí hodně nového a na našem webu www.SYNETECH.cz vám určitě v blogové sekci některé z nich doporučím a určitě toto téma rozebereme i na našich sociálních sítích (@Synetechsro). Už teď ale rozhodně projděte SwiftUI (ano opakuji se) a pak Combine (Apple reakce na RectiveX).

Já jsem z týdnu v San Jose naprosto nadšený! Užil jsem si to v maximální možné míře a za rok se chci za každou cenu vrátit. Pokud přemýšlíte, jestli WWDC za ty peníze stojí, má odpověď je – rozhodně ano! Nebylo to jen o přednáškách, ale i o skvělých lidech, co jsem zde potkal. Nezbývá než vše zakončit motem celé konference. Write code. Blow minds. Make magic.

Co stojí za speciální zmínku?

  • Neuvěřitelný začátek konference. Cheerování Apple inženýrů při vyzvedávání propriet, potřesení rukou s Timem Cookem a atmosféra na Keynote, která byla streamovaná po celém světě (a kde bylo v sále 6 tisíc lidí).
  • Program pro vývojáře byl rozdělen do dvou sekcí – sessions a labs. Sessions, neboli přednášky (konaly se ve čtyřech „menších“ sálech. Takže na nich bylo „jen“ kolem dvou tisíc lidí), byly streamované, a tak přidanou hodnotu na místě tvořily hlavně technické „Labs“, kde se mohli vývojáři radit přímo s Apple Inženýry, kterých bylo v dalších dnech po keynote na WWDC opravdu hodně. Pokud člověk přinesl i konkrétní kus problémového kódu, byli místní inženýři ochotní se do něj podívat a pomáhat.
  • Skvělá byla přednáška o tom, jak se dělají aplikace, které vyhrávají Apple Design Award (ELOH je naprosto výborná) a jak vylepšit UI v iOS 13. Pro nás v SYNETECHu byly důležité přednášky o arkitu, realitykitureality composeru, které byly obrovskou změnou a přínosem pro vytváření našich tak oblíbených AR scén.
  • Všechny přednášky byly streamované až na dvě tajné lunch sessions. Jistý Chris nám vyprávěl o tom, jak před jedenácti lety úplně ztratil zrak a stal se slepým architektem. Povídal, jak se z toho vzpamatovával, jak mu pomohly technologie, a jak dál dělá architekta a snaží se pomáhat lidem, kteří mají nějaká postižení. Velmi inspirativní řeč, která lehce naváděla k tomu, že i my jako vývojáři bychom na takovéto lidi neměli zapomínat a dělat aplikace tak, aby je mohli používat i postižení. Druhou tajnou prezentací byla řeč od robotičky, která mimo jiné dělala pro NASA, a i tady šlo o poselství v duchu, že my, vývojáři, můžeme pomoci světu.
  • Pokud zmiňuji mimořádný program, pak tady nejde zapomenout na běh nachystaný ke „Global Running Day“. A ne ledajaký běh. Účastníci mohli protáhnout nohy pět kilometrů podél kanálu řeky hned vedle kongresového centra s vítězkou olympijského, bostonského a chicagského maratonu, Joan Benoit Samuelson.
  • WWDC cenilo aktivitu lidí, a tak jsme po celou dobu akce mohli sbírat piny. Na začátku jsme jich každý dostal 5 plus vlajku našeho státu a v průběhu konference byla možnost dostávat další za různé aktivity, jako třeba výše zmíněný běh, večerní tance či účasti na akcích. Ne, že by tu člověk potřeboval na tyhle věci extra motivaci, ale byl to bonus, co potěší.
  • Důležité byly i eventy a party dalších firem, které se konaly blízko WWDC. A neméně zajímavá byla také konference AltConf, která se konala v protilehlém hotelu a kam chodili lidé, kteří doufali, přijeli na místo, ale na WWDC se nedostali.
LSA_WWDC_FRIDAY_fb

Dnes nejčtenější

.