Zavřít reklamu

V souvislosti s novinkami zveřejněnými v rámci konference WWDC se některé střípky zajímavostí dostaly do pozadí, i když si také zaslouží svých pět minut slávy a neměly by být opomenuty. Mezi ně se může zařadit například nový prvek iOS 13 s názvem CryptoKit. Jak již název napovídá, jde o kryptografický nástroj, který je nově součástí operačního systému a Applu (společně s vývojáři) umožní zcela nové věci.

Rozhraní CryptoKit umožní vývojářům do svých aplikací implementovat nové prvky zabezpečení, které jim umožní využívat kryptografických úkonů pro specifické operace. Díky tomuto nástroji tak může Apple teoreticky přijít i s vlastní kryptoměnou, to je však jen spekulace, byť se tímto směrem už několik zahraničních analytiků dlouhodobě dívá kupředu.

V současné podobě však CryptoKit poslouží k implementaci vybraných nástrojů, které kryptování používají. V praxi tak může jít například o podporu kryptoměň jako je Bitcoin v rámci Apple Wallet. CryptoKit je také použitý ve službe FindMy, v rámci které se stará o šifrování a dešifrování vybraných informačních paketů.

Dle oficiálních informací o CryptoKitu nový nástroj umožní základní operaci s kryptografickými daty, používání veřejných klíčů k posuzování digitálních podpisů, práci se soukromými klíči uloženými v Apple FIPS Secure Enclave či generování nových klíčů sloužících pro potřeby rozšifrování komunikačních dat.

Nový CryptoKit může mít do budoucna obrovskou řadu využití a bude jen na Applu (a ostatních vývojářích), k čemu tento nový nástroj využijí. Možností je opravdu dost a pro Apple jde v podstatě o další vrstvu zabezpečení, kterou uživatelům a vývojářům nabízí. Apple totiž není jedinou společností, která podobné nástroje do svého telefonu implementuje.

iOS 13

Dnes nejčtenější

.