Zavřít reklamu

Apple nikdy nebyl firmou jednoho jediného člověka. Na jeho pověsti, věhlasu a úspěchu má svůj podíl řada lidí. Někteří se vystřídali na nejvyšším postu, jiní pracovali celé roky v jednom jediném oddělení. Kdo má zásluhu na tom, že je dnes Apple tím, čím je?

Steve Jobs (1976-1985; 1996-2011)

O legendárním spoluzakladateli společnosti Apple Stevu Jobsovi bylo napsáno snad již vše. Příběh o tom, jak se v garáži zrodila jedna z největších technologických společností dneška, zná skoro každý. Jobsovi se spolu s dalším spoluzakladatelem Applu, Stevem Wozniakem, postupně podařilo přetvořit počítače v osobní, komerčně úspěšné produkty. Zpočátku byl Jobs spíše „jen“ tváří Applu, podílel se ale také na vývoji počítačů Lisa a Macintosh.

To, že firmu pomohl založit, ale Jobsovi nezaručilo stálé místo v ní. V polovině osmdesátých let minulého století Steve firmu opustil a založil vlastní společnost NeXT. Ani jedné z firem se po rozchodu nedařilo tak, jak se očekávalo, proto došlo posléze k akvizici NeXTu Applem a návratu Jobse zpět do Cupertina. Jobsovi se podařilo dostat firmu Apple zpět na výsluní, a po jeho návratu vznikly revoluční produkty, jako byl iMac, iPod či iPad.

Steve Wozniak (1976 – 1985)

Steve „Woz“ Wozniak byl druhým nejznámějším spoluzakladatelem Applu. Již v mládí se bavil navrhováním nejrůznějších elektronických zařízení, a byl to právě Wozniak, kdo dal vzniknout počítači Apple-I. Chtěl jím zapůsobit v Homebrew Computer klubu v kalifornském Palo Alto, kde byl členem. Steve Jobs ale Wozniaka přesvědčil, aby z prvního počítače značky Apple udělal komerční produkt. O něco později Wozniak navrhl počítač Apple II, který byl prvním opravdu úspěšným kouskem z produkce Applu. Steve Wozniak opustil Apple poté, co se zranil při havárii vlastního soukromého letadla.

Mike Markkula (1977 – 1997)

Mike Markkula výrazně pomohl oběma Stevům přetvořit původně garážový skromný projekt v úspěšnou počítačovou firmu. Za dobu svého působení v Applu stihl Markkula vystřídat hned několik pracovních pozic – byl ředitelem, předsedou, členem představenstva i prezidentem. V době, kdy Jobs zastával manažerskou pozici, mu sloužil jako mentor. Markkula také dokázal úspěšně obhájit počítač Macintosh, když chtěl Jobs jeho vývoj ukončit a upřednostnit Lisu. Markkula se také významně podílel na vývoji a testování počítače Apple II, a po odchodu Jobse s Wozniakem nasadil všechny své síly k tomu, aby si firma i nadále uchovala svůj odkaz. Firmu opustil poté, co se Jobs vrátil k jejímu vedení.

Regis McKenna (1983 – 1988)

Regis McKenna působil v Applu jako PR guru, který Stevům Jobsovi a Wozniakovi pomohl dostat Apple do povědomí laické i odborné veřejnosti. V roce 1976, krátce po založení Applu, seznámil McKenna Steva Jobse s Donem Valentinem, který se posléze stal jedním z prvních investorů. McKenna rovněž pomohl Jobsovi s Wozniakem naplánovat marketing a distribuci Apple II. Byla to právě firma Regise McKenny, která se stala místem vzniku designu ikonického loga Applu s nakousnutým jablkem. McKenna zpočátku působil jako externí poradce, v roce 1983 se ale stal zaměstnancem Applu a ve firmě setrval až do roku 1988.

John Sculley (1983 – 1993)

Před svým nástupem do společnosti Apple působil John Sculley ve firmě Pepsi Cola. Historka o tom, jak Jobs nalákal Sculleyho do Applu sugestivní otázkou, zda chce až do konce života prodávat sladkou vodu, nebo jestli chce radši změnit svět, je dnes již legendární. Sculley se nemalou mírou podílel na úspěchu počítače Apple II, Macintoshe a přenosného PowerBooku.

Gil Amelio (1996 – 1997)

Gil Amelio, bývalý generální ředitel společnosti National Semiconductor, byl firmou Apple najat, aby jí pomohl dostat se z finančních těžkostí, se kterými se potýkala v polovině devadesátých let. Firma v té době poptávala nový operační systém, a pod Ameliovým vedením nakonec od Jobsova NeXTu odkoupila software za 429 milionů dolarů.

Jony Ive (1992 – současnost)

Jony Ive je všem známý jako šéfdesignér Applu, odpovědný za vzhled řady produktů, ale také uživatelského rozhraní jablečného softwaru, balení produktů nebo kanceláří Applu i jeho maloobchodních prodejen. Londýnský rodák Ive navrhl většinu Apple produktů z novější éry včetně iPhonu, iPadu, barevného iMacu nebo Apple Watch.

 

Tim Cook (1998 – současnost)

Současný ředitel Applu, alabamský rodák Tim Cook, má za sebou kariéru ve společnostech IBM a Compaq. Do cupertinské společnosti nastoupil v roce 1998 jako hlavní provozní viceprezident, poté se stal výkonným viceprezidentem. Před svým povýšením na nejvyšší funkci působil Cook v Applu jako provozní ředitel. Funkci ředitele společnosti převzal po zesnulém Stevu Jobsovi.

apple park fb

Dnes nejčtenější

.