Zavřít reklamu

Když jsem dával poprvé můj MacBook na reklamaci, ani ve snu by mě nenapadlo, že bych se v autorizovaném servisu mohl za pár měsíců objevit znova. To ale trochu předbíháme. Byl to den, jako každý jiný. Ráno jsem popadl svůj MacBook a jel do školy. Ve škole jsem měl zrovna důležitou prezentaci, avšak můj MacBook nenaběhl. Ať jsem dělal, co jsem mohl, prostě se to nepodařilo. Ze školy jsem tedy odcházel zklamaný. Byl jsem si však jistý, že se MacBook bude tvářit pouze jako vybitý (i přesto, že jsem jej přes noc nabíjel). Dojel jsem tedy domů, zapojil MacBook do nabíječky a čekal. Čekal jsem minuty, hodiny a dokonce celý den – a nic.

Reklamovaný MacBook Pro si můžete prohlédnout v galerii níže:

Takovou bezmoc rozhodně nepřeji nikomu. Na MacBooku jsem měl rozpracovanou celou maturitní práci, několik důležitých dokumentů a hlavně fotografie. Ani o jednu z těchto položek prostě přijít nechcete. Možná si říkáte, že bych měl mít všechno zálohované, jenže doopravdy tomu tak nebylo. Nečekal jsem totiž, že by se u tak drahého zařízení mohla v průběhu jednoho roku objevit druhá vada. Nezbylo mi tedy nic jiného, než se modlit, že bude SSD disk v MacBooku v pohodě a všechna data mi na něm zůstanou.

Uběhlo něco málo přes dva týdny a na můj iPhone mi přišla zpráva, že se můžu pro MacBook zastavit na pobočku. Každý z vás by byl určitě rád, kdyby byly reklamace vyřešena výměnou kus za kus. V mém případě tomu tak ale nebylo a já se modlil, abych získal můj otlučený MacBook zpátky v takovém stavu, v jakém naposledy fungoval. Naštěstí byly mé modlitby vyslyšeny a po příchodu na prodejnu mi bylo řečeno, že se vyskytl pouze problém s kusem hardwaru, který se stará o funkci LCD panelu. Všechna má data byla tedy netknuta a mně spadl velký kámen ze srdce.

Po příchodu domů jsem si uvědomil, že ne vždycky a hlavně ne všichni mohou mít stejné štěstí v neštěstí, jako já. Ani chvíli jsem neváhal, a ihned jsem si aktivovat možnost automatické zálohy plochy a dokumentů na iCloud. V tomto článku bych vám tedy rád ukázal, jak tuto možnost aktivovat. Rozhodně ji doporučuji aktivovat naprosto všem, jelikož nikdy nevíte, kdy se jednoho dne vzbudíte a váš MacBook nebude fungovat. S aktivní zálohou už nebudete muset mít strach, že byste přišli o jakákoliv data. Jak tedy na to?

Jak aktivovat automatické zálohování dat z plochy a dokumentů v macOS

Na vašem macOS zařízení, tzn. na Macu či MacBooku, klikněte v levé horní části obrazovky na ikonu Apple loga. Z rozevíracího menu, které se zobrazí, klikněte na možnost Předvolby systému… Otevře se okno se všemi předvolbami, kde vás zajímá sekce iCloud, která se nachází ve třetím řádku na první pozici. Sekci iCloud rozklikněte, a poté klikněte na tlačítko Volby… v řádku iCloud Drive. Je možné, že vás Mac vyzve k přihlášení se k iCloud účtu. Po přihlášení už pouze zaškrtněte první možnost Plocha a složka Dokumenty. Zařízení vám poté nabídne zakoupení vyššího úložiště na iCloudu, čehož samozřejmě nemusíte využít. Poté stačí stisknout Další a počkat, dokud se všechny soubory nenahrají na iCloud, což záleží na vaší rychlosti připojení k internetu.

Jak už jsem v několika článcích zmínil, tak lidé se dělí na dvě skupiny. První skupina jsou ti, kteří pravidelně zálohují. Druhá skupina je plná jedinců, kteří nezálohují, a to jen kvůli tomu, že se ještě nikdy nedostali do situace, kdy by mohli ztratit svá data. Po této zkušenosti jsem tedy poučen a nyní už konečně můžu říct, že se řadím do první skupiny.

touchbar_macbook_pro_2017_fb

Dnes nejčtenější

.