Zavřít reklamu

S trochou nadsázky by se dalo říci, že jsou pro Apple patentové spory jakýmsi denním chlebem. Žaloby, ve kterých je označován za zloděje patentů, totiž řeší soudy po celém světě opravdu velmi často. Málokdy se však stává, že by Apple čelil žalobě, podle které by porušil hned šestnáct patentů jedné společnosti. I to se mu ale nyní podařilo. 

Patenty Apple porušuje především softwarové. Zasaženy jsou tak prakticky všechna zařízení, která software podporují: 

Se skutečně obsáhlou žalobou se snaží Applu zavařit společnost Seven Networks se sídlem v Texasu a ve Finsku. Ta se zabývá především vývojem bezdrátových technologií a ve svých spisech tvrdí, že mnoho jejích patentů právě Apple alespoň částečně pro své technologie zneužil. Velmi zajímavé pak je, že se nejedná “jen” o drobnosti, ale o funkce, které jsou u uživatelů iZařízení velmi oblíbené a využívané prakticky dennodenně. Konkrétně se jedná například o Push Notifikace, automatické stahování updatů z App Storu, aktualizace aplikací na pozadí či upozornění na nízkou kapacitu baterie. Jak tedy můžete sami vidět, funkce prostupují jak systémem iOS, tak macOS a watchOS. 

Soudní spis je skutečně velmi rozsáhlý, avšak podle lidí, kteří si jej již stihli prostudovat, poměrně detailní. Porušení každičkého patentu je v něm totiž rozebráno skutečně podrobně, aby soud nabyl co nejrychleji přesvědčení o pravdě žalobce. Tomu navíc do karet hraje i fakt, že se alespoň dle dostupných informací nejedná jen o patentového trolla, ale o společnost, jejíž softwarové nástroje využívají mnozí bezdrátoví operátoři skutečně ke správě a optimalizaci sítí. Z Finska do Texasu se navíc společnost rozšířila už v roce 2015 s vidinou vývoje dalších softwarových řešení. 

Celý soudní spor je v tuto chvíli zatím v plenkách, jelikož byl k soudu spis doručen teprve včera. V tuto chvíli je tak naprosto zbytečné malovat jakéhokoliv čerta na zeď a předpovídat možné výsledky. Faktem však je, že pokud Apple prohraje, vyplatí zřejmě na odškodném nemalou sumu. Jak už jsem totiž uvedl výše, patenty porušuje celá řada jeho produktů – konkrétně všechny iPhony od modelu 4s, všechny iPady, všechny Macy, všechny Apple Watch a dokonce i servery Applu. 

soud-fb

Dnes nejčtenější

.