Zavřít reklamu

Že je používání smartphonu za volantem nebezpečné, protože odvádí pozornost od řízení, zřejmě není třeba jakkoliv zdůrazňovat. I přesto jej však při jízdě bere mnoho řidičů do rukou a vyřizuje přes něj vše, co by alespoň dle jejich přesvědčení na konec cesty nepočkalo. Věděli jste však, že se k tomuto chování uchylují o poznání více jablíčkáři než uživatelé telefonů s Androidem?

Dočkáme se ji brzy představení Apple Car?:

S tímto velmi zajímavým tvrzením se před pár dny prezentovala společnost Zebra, který se specializuje v USA na porovnávání cen pojištění vozidla. Společnost vyzpovídala více než 2100 řidičů, kterých se vyptávala především na jejich návyky spojené se smartphonem během řízení. A zjištění? Textové zprávy si za volantem vyřizuje zhruba 51 % řidičů vlastnících iPhone, zatímco jen 35 % řidičů s telefonem s Androidem. Jablíčkáři ale za jízdy velmi rádi i fotí – konkrétně 33 % řidičů s iPhonem svůj telefon takto používá během jízdy. Androidáci pak okolí kolem svého vozu za jízdy fotí jen ve 23 %. 20 % jablíčkářů pak nemá problém za jízdy natáčet videa, zatímco v případě uživatelů s Androidem je to “jen” 10 %. Neuvěřitelných 17 % dotazovaných jablíčkářů pak za jízdy dokonce vyřizuje videohovory, zatímco Androiďáci se k tomu uchylují pouze v 8 %. Co se pak týče Facebooku, ten si za jízdy zkontroluje 15 % jablíčkářů oproti 9 % Androiďákům, v případě Instagramu je to pak 12 % ku 4 % ve prospěch iOS. 

Můžeme se jen domnívat, co přesně za zvýšeným využíváním iPhonů při řízení stojí. Implementace funkce “Při řízení nerušit” do iOS 11 však dává s ohledem na tuto statistiku o poznání větší smysl. Apple si je totiž zřejmě toho, že si jeho uživatelé s telefony za volantem rádi hrají, velmi dobře vědom. Ostatně, několikrát se již dokonce octl u soudu kvůli tomu, že jej někdo zažaloval jakožto viníka nehody, kterou měl způsobit jeho produkt. Soud však vždy tato tvrzení smetl ze stolu. Na druhou stranu je však potřeba brát podobné statistiky s určitou rezervou. 2100 řidičů totiž není kdovíjak velký vzorek respondentů, byť určitou výpovědní hodnotu určitě má. 

A jak vnímáte používání smartphonů za volantem vy? Jste striktně proti, nebo naopak zastáváte názor, že zakázané ovoce chutná nejvíce a na bezpečných úsecích by mělo být jejich využívání tolerováno, protože je lze použít třeba i jako rychlé navigace? 

iPhone-in-car-fb

Dnes nejčtenější

.