Zavřít reklamu

V současné chvíli stále ještě probíhá vyšetřování okolnosti havárie Boeingu 737 Max etiopských aerolinek. Již teď se ale objevily některé pozoruhodné souvislosti – podle některých závěrů se totiž na havárii jistou mírou podílela pilotova neznalost softwaru letadla. Vyšlo najevo, že piloti Boeingu 737 Max neabsolvovali obvyklé proškolení na trenažéru, ale pouze na iPadu.

Součástí proškolení pilota usedající do kokpitu letadla obvykle bývá i realistický trénink na simulátoru, věrně napodobujícím prostředí a situace v letadle, které se dotyčný chystá pilotovat. Podle serveru The New York Times ale piloti Boeingu 737 Max, kteří měli předchozí zkušenost s létáním, výcvik v simulátoru vynechali. Důvodem bylo to, že výrobce stále ještě pracoval na dokončení celého systému a neměl potřebná data k sestavení simulátoru a jeho uvedení do provozu. V současnosti je k dispozici jen jeden simulátor Boeingu 737 Max, nachází se ve Spojených státech.

Na tréninkových materiálech pro iPad měla v roce 2017 pracovat skupinka pilotů, kteří ale neměli žádné zkušenosti ani se samotným letadlem, ani se simulátorem. Skupinu vedl kapitán Boeingu 737 James LaRosa, který se podle svých slov v Seattlu sice zúčastnil přeškolení v napodobenině kokpitu, ta ale ani nedisponovala funkcemi, kterými disponují běžné simulátory.

Výcvik pro Boeing 737 Max měl tedy pouze podobu dvouhodinového tréninkového kurzu na iPadu a třináctistránkové příručky, zaměřené na rozdíly mezi tímto letadlem a předešlými typy. Federální letecká správa dospěla spolu se společností Boeing k závěru, že podobnost Boeingu 737 a 737 Max je natolik velká, že opadá nutnost absolvování tréninku na simulátoru. Materiály, obsažené v kurzu pro iPad, se ale zpětně ukázaly jako nedostatečné – nezmiňovaly například nový MCAS software, jehož neznalost mohla v havárii sehrát klíčovou roli.

Boeing

Dnes nejčtenější

.