Zavřít reklamu

V dnešní recenzi trochu odbočíme od zajetého stereotypu sluchátek a přenosných bezdrátových reproduktorů, neboť se nám do redakce dostal mazlíček od společnosti JBL, jehož krabice váží bezmála dvacet kilo a svou velikostí dává najevo, že o nic kompaktního rozhodně nepůjde. Máme k dipozici monstrózní reproduktor JBL Partybox 300 a na následujících řádcích se vám pokusím přiblížit, jak se mi s reproduktorem o celkovém výkonu 120 W žilo v běžné domácnosti.

Specifikace

Nejprve se podívejme na to, co JBL Partybox nabízí po stránce hardwaru a konektivity. O zvukovou stránku tohoto drobečka (31 x 32 x 69 cm) se stará kombinace dvou 6,5″ wooferů a trojice 2,25″ tweeterů s frekvenčním rozsahem 45 Hz – 20 kHz a celkovým výkonem 120 W. Napájení reproduktoru je možné dvěma způsoby, a to buď klasickým síťovým kabelem, nebo přibaleným kabelem do automobilové 12V zásuvky. Pokud zrovna kabely po ruce nemáte, Partybox vydrží až 18 hodin přehrávání díky integrované baterii o kapacitě 10 400 mAh, jejíž nabití trvá zhruba pět hodin. Reproduktor tedy do jisté míry mobilní je, jeho téměř šestnáctikilová váha vám to však příliš neusnadní. Velkokapacitní baterie umožňuje také nabíjení připojených zařízení, za pomoci zadního USB konektoru.

Konektivita

Takovýto produkt si těžko vystačí jen s klasickým Bluetooth připojením, a proto toho zde najdeme daleko víc. Standardní Bluetooth je zde samozřejmě přítomný a k reproduktoru je tak možné bezdrátové připojit téměř vše. Mimo to se však na zadní straně nachází také plejáda dalších portů, mezi které patří in/out RCA (L/R) konektory (cinche), USB, 3,5 mm aux-in a 6,3 mm jack konektory pro samostatný okruh pro kytaru a mikrofon (oba s potenciometrem síly signálu). Díky Bluetooth připojení je možné spojit až dva Partyboxy dohromady a vytvořit tak duální reprosystém.

Zpracování

JBL Partybox 300 je velká černo-oranžová plastová krabice. Působí sice značně bytelným a solidním dojmem, kromě protiskluzových nožiček (kterých je na reproduktoru opravdu hodně) a tlačítek zde však nic jiného, než plast nenajdete. Snad ještě s výjimkou čelního panelu, který je z perforovaného plechu. Vzhledem k povaze a určení produktu je však plast ideálním materiálem. Výše zmiňované protiskluzové nožičky jsou hned na třech stranách zařízení, to se tak dá používat jak ve vertikálním, tak v horizontálním režimu a v obou z nich je reproduktor opravdu stabilní. Madla na obou stranách repráku jsou masivní a z vnitřní strany lehce pogumována, aby vám Partybox při přenášení nevyklouzl.

Ovládací prvky a ergonomie

Naprostá většina ovládacích prvků se nachází na horní straně reproduktoru. Najdeme tu tlačítko pro vypnutí/zapnutí, tlačítko pro Bluetooth párování, tlačítko vypínající/zapínající světelné efekty (o nich dále), tlačítko vypínající/zapínající Bass Boost a následně klasickou kombinaci play/pause a nastavení hlasitosti. Všechna tlačítka jsou pogumovaná, Bass Boost, Power a Bluetooth dokonce podsvícena. Nad Power tlačítkem najdeme pětici notifikačních diod, které zobrazují stav integrované baterie. Další ovládací prvky najdeme vzadu, konkrétně jde o dva potenciometry pro přídavné okruhy pro kytaru a mikrofon, následně pak tlačítko pro přepínání kanálů (L/R, v případě propojení s více zařízeními). Po stránce ergonomie není reproduktoru co vytknout, vše se ovládá tak, jak bychom od reproduktoru očekávaly.

Zvuková kvalita

JBL Partybox 300 nabízí „JBL Signature Sound“, kterým se společnost JBL chlubí u většiny svých produktů. I tentokrát to znamená zvýrazněné basy, výšky a naopak stažené středy. V případě Partyboxu je ono pomyslné ekvalizérové „véčko“ ještě znatelnější, než je tomu obvykle u běžných bezdrátových reproduktorů. Basy jsou opravdu silné, v běžném režimu pro mne osobně na hranici příjemného poslechu. Zde jde však na místě si uvědomit, pro jaké účely je tento reproduktor určený. Při ozvučení nějaké domácí párty či akce pod otevřeným nebem se schopnosti reproduktoru projeví mnohem více, než v domácích (a pro tento model značně stísněných) podmínkách.

Výkonu je zde obrovské množství, zvuková produkce je hutná, basy tlačí a zbytek zvukového spektra se také příliš zahanbit nenechá (až na střední pásmo). Při nižších hlasitostech Partybox 300 nabízí i příjemný pokojový poslech, byť basy jsou prostě výraznější. Pokud by vám však projev nižších zvukových pásem nestačil, je zde ještě možnost tzv. Bass Boostu, po jehož zapnutí jde celkový zvukový projev poněkud stranou a prim hrají jen basy, basy a basy. V některých žánrech je tento režim nepoužitelný, v jiných (třeba drum’n’base apod.) by mohl být vyhledávaný. Produkovaný zvuk získá zcela novou hloubku a hutnost, výrazně však ubude přesnosti a jednotlivé prvky se mohou slévat do sebe. Na párty, kde je třeba více dunění než čistých vokálů, to však bude ideální.

Hudbu doprovází také barevný doprovod ve formě speciálních světelných efektů, které vychází z panelů jež jsou implementovány do čelní strany reproduktoru, v okolí jednotlivých driverů. Jsou zde k dispozici celkem tři režimy, které nabízí odlišné barvy a způsob svícení. Bohužel, efekty nejsou nikterak synchronizovány (pokud ano, tak špatně) s přehrávanou hudbou a svícení mimo rytmus je tak spíše rušivé. Opět zde však jde primárně o to, v jaké situaci budou efekty použity. Pokud se na ně člověk nesoustředí a neřeší to, jestli blikají přesně na doby, ničemu nějak zvlášť nevadí.

Závěr

Pro koho je tento masivní reproduktor za téměř dvanáct tisíc určený? Pro ty, kteří potřebují zvukem zaplnit velké prostranství, chtějí, aby byl jejich zvuk slyšet a aby k tomu dostali i nějaké do divadlo navíc. Partybox 300 tak může být ideální jak do malých klubů (nebo do velkých domů/bytů), tak třeba pro pouliční umělce (díky integrované baterii a možnosti připojení kytary a mikrofonu) – v tomto případě si však musíte dát pozor na absenci jakékoliv úrovně voděodolnosti. Pokud však podobné monstrum nepotřebujete a hledáte něco menšího (a menší sourozenec Partybox 200 je stále moc velký), JBL nabízí o něco levnější, podstatně menší a také o něco lépe (resp. vyváženěji) hrající JBL Boombox.

JBL Partybox 300 si můžete zakoupit zde: 11 690,-/449 €

JBL-Partybox-300-9

Dnes nejčtenější

.