Zavřít reklamu

Za špatné prodeje iPhonů z posledních týdnů může podle mnohých převážně Čína. Tamní zákazníci totiž údajně ztrácí o jablečné telefony zájem a raději zkouší novinky od čínských výrobců, které nabízí skvělou výbavu za zlomek ceny iPhonu. To by na jakémkoliv jiném trhu Applu až tak nevadilo, v případě Číny a její obří kupní síly se však dá tento stav označit za kritický. Jak ale špatnou situaci zvrátit? 

Jednoduchá odpověď na tuto otázku neexistuje. Ostatně, přesvědčili nás o tom i analytici, kteří se k situaci v Číně v uplynulých týdnech mnohokrát vyjádřili, ale se žádným univerzálním řešením nepřišli. To bývalí zaměstnanci, které vyzpovídal portál Wall Street Journal, mají však o řešení celkem jasno. Dle jejich názoru je totiž čas na skutečně radikální krok – vytvoření speciálního iPhonu, který bude “ušitý na míru” čínskému trhu a bude zároveň dostupný jen tam. 

Chybí svižnost

Co přesně by měl speciální čínský iPhone přinést exzaměstnanci, mezi kterými byl například bývalý obchodní ředitel Applu v Asii, nespecifikovali. Obecně však dle nich Apple doplácí na to, že velmi pomalu reaguje na potřeby tamního trhu a je tedy potřeba zjednodušeně řečeno daleko lépe naslouchat a vylepšení přinášet daleko rychleji. Skvělým příkladem je podpora dvou SIM karet, kterou Apple přinesl teprve vloni, přestože je právě tato věc v Číně velmi oblíbená už dlouhé roky. Jen pro představu – více než 90 % smartphonů prodaných v Číně má dva fyzické sloty na SIM.

Kromě hardwaru je však potřeba v Číně zapracovat i na softwaru. V zemi jsou totiž velmi intenzivně využívány QR kódy, které tam potkáte takřka na každém kroku. Ty však iPhone zvládne skrze nativní aplikaci přečíst až od iOS 11, což se dá též označit za zcela zbytečné omezení. Jasně, v App Storu je celá řada aplikací, kterými QR kódy též snadno přečtete. Jejich skenování přes nativní Fotoaparát je však zkrátka o poznání intuitivnější. 

V tuto chvíli je samozřejmě velmi těžké říci, zda se Apple k podobnému kousku odhodlá či nikoliv. Faktem však je, že tento systém “exkluzivních” smartphonů pro určitý trh mnohým výrobcům funguje velmi dobře a tudíž se dá očekávat, že i Applu by systém “šlapal”. Na druhou stranu by jím ale šel naprosto proti své idei dostupných produktů pro každého. Cook a spol tak stojí před Sofiinou volbou jako z učebnice. 

iphone-x-plus-concept-01

Dnes nejčtenější

.