Zavřít reklamu

Nízký odbyt nejnovějších iPhonů trápí Apple prakticky od jejich uvedení na trh. Telefony totiž nenaplnily obrovská očekávání a oproti svým předchůdcům dokonce výrazně pokulhávají. Problémy s prodeji iPhonů se však nedotkne jen Applu, ale i jeho dodavatelů v čele s Foxconnem. Společnost, která je největším výrobním partnerem Applu, hlásí poprvé v historii meziroční pokles tržeb. Jejich pokles v prosinci 2018 činil rozdíl o 8,3 procent.

Foxconn je první společností, která od oznámení snížení očekávaných tržeb Applu zveřejňuje svůj vlastní propad. Jeho příjmy klesly meziročně v uplynulém čtvrtletí z původních téměř 22 miliard dolarů na „pouhých“ 20,12. Lví podíl na tomto propadu má právě Apple a jeho iPhony. Společnost je zodpovědná za jejich kompletní montáž a i když má na starosti více jablečných produktů, těžit by měla převážně z něj.

Prohlédněte si dosavadní vlajkové lodě, iPhone XS a XS Max:

Apple za celkový propad viní mimo jiné situaci v Číně. V této lidnaté zemi vede soudní spory se společností Qualcomm, kvůli nimž došlo ke kompletnímu zákazu prodeje iPhonů. Nejrůznější čínské společnosti dokonce nutí své vlastní zaměstnance do používaní telefonů značky Huawei, přičemž pokud zaměstnanec vlastní produkt od Applu, čeká je přísná pokuta nebo propuštění.

Přestože v Číně panuje soudní zákaz, jablečné telefony se i nadále prodávají a dokonce došlo k snížení jejich ceny. Největší „slevy“ se dočkal iPhone XR, u kterého tamní obyvatelé ušetří zhruba 1500 korun. I tak se však nedá očekávat, že by se situace v dohledné době zlepšila.

iPHone in hand unsplash fb

Dnes nejčtenější

.