Zavřít reklamu

1.1. 2019 se stalo mnoho americký filmů a literárních a hudebních děl z roku 1923 volným dílem a nejsou tedy chráněna autorskými právy. Stalo se tak poprvé po více než 20 letech. Mělo se tak stát už v roce 1999 uplynutím 75 let, na které se autorské právo vztahuje, avšak v roce 1998 americký kongres tento proces pozastavil a prodloužil dobu, po kterou na díla vytvořená mezi roky 1923 a 1977 mají autorské právo na 95 let.

Od začátku tohoto roku se tak volným dílem stává například film The Pilgrim, který režíroval Charlie Chaplin. Dalšími filmy jsou The Covered Wagon či například The Ten Commandments s režisérem Cecilem B. DeMillem. Mezi knihy, na které se nevztahuje autorské právo, se nově dostala Agatha Christie s její The Murder on the Links, The World Crisis od Winstona S. Churchilla, Kangaroo od D.H. Lawrence a mnoho dalších. Autorské právo se týká také hudby a volným dílem je nově sedm hudebních nahrávek.

Samozřejmě zveřejňování těchto děl není tak jednoduché, jak to může vypadat. Pro zveřejnění knihy na internet musíte vlastnit původní vydání, protože na ty další už se vztahuje autorské právo z doby vydání dané knihy. To samé i u audio a video nahrávek, kdy je nutné mít k dispozici původní verzi písničky či filmu. Své podmínky pro to, kdy vyprší autorské právo, má každá země lehce odlišné, v České republice jde například o dobu od úmrtí autora.

autorske pravo FB

Dnes nejčtenější

.