Zavřít reklamu

Dark Mode neboli tmavý režim by se dal označit za jednu z nejvytouženějších funkcí Apple uživatelů. Zatímco v tvOS je už více než rok, na jablečné počítače dorazil až před pár měsíci s příchodem macOS Mojave. I na iPhonech a iPadech je možné Dark Mode svým způsobem nastavit. Funkce se ale skrývá pod názvem, pod kterým by ji hledal jen málokdo. My si proto v dnešním návodu ukážeme, kde ji nastavit a jak instantně přepínat mezi tmavým a světlým režimem.

Už ve spojitosti s předloňským iOS 11 jste možná zaslechli o chytré inverzi barev. Jedná se o funkci, která sice invertuje barvy, ale vynechá obsah, jež by byl po úpravě nečitelný, zejména pak obrázky, média apod. A vzhledem k tomu, že prostředí iOS a nativní aplikace používají především bílé pozadí a mnohdy i světlé prvky, slouží funkce v podstatě jako Dark Mode. Ještě před rokem však chytrá inverze nefungovala tak, jak by si uživatelé představovali. Po aktualizaci na iOS 12 se ale mnohé změnilo a funkce začíná dávat smysl, a to především pro přepnutí rozhraní do tmavého režimu.

Takto Dark Mode na iPhonu vypadá:

Chytrou inverzi barev si můžete aktivovat v Nastavení –> Obecné –> Zpřístupnění –> Přizpůsobení displeje –> Inverze Barev –> Chytrá inverze. Po přepnutí si sami můžete ověřit, že tmavý režim funguje korektně v podstatě ve všech aplikacích, a to včetně těch z App Storu jako Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp a mnoho dalších. Problém bývá jen s emoji a některými specifickým prvky či konkrétními aplikacemi.

Jak přepnout na Dark Mode během tří sekund

Obzvlášť užitečné je aktivovat si pro chytrou inverzi barev zkratku, díky které můžete snadno přepínat mezi světlým a tmavým režimem – ať ve večerních hodinách nebo například v momentě, kdy inverze v některé aplikace nefunguje správně. Zkratku si nastavíte v Nastavení –> Obecné –> Zpřístupnění –> Zkratka zpřístupnění a zde nechte zaškrtnutou pouze chytrou inverzi barev. Na Dark Mode pak můžete snadno přepnout trojím stisknutím Home Buttonu (u iPhonů a iPadů bez Home Buttonu pak zkratku aktivujete trojím stisknutím postranního tlačítka).

Osobně chytrou inverzi používám už řadu měsíců a na tmavý režim přepínám obzvláště ve večerních hodinách. Nechci tvrdit, že se jedná o dokonalou funkci (problémy představují například i screenshoty), ale jedná se o poměrně slušnou náhradu Dark Modu, která minimálně na displeji iPhonu X, XS a XS Max vypadá více než dobře a také šetří baterii.

dark mode fb
iOS 11 Dark Mode FB

Dnes nejčtenější

.