Zavřít reklamu

Jistě jste zaznamenali trend poslední doby s názvem chytrá domácnost. Ve zkratce se jedná o ovládání „domácího prostředí“ skrze smartphone, tablet nebo třeba vlastní hlas. Možná vás při přemýšlení nad chytrou domácností napadlo, že jsou taková zařízení poměrně drahá. Nemusí to však být vždy pravda. Pokud s chytrou domácností chcete začít, můžete zkusit například chytrou zásuvku PowerCube Extended SmartHome. Pojďme se na ní tedy společně podívat v následující recenzi.

Balení a zpracování

Obsah balení nikoho příliš nepřekvapí. Najdete v něm manuál, uzemnění, lepící podložky pro pevnější umístění a samotnou PowerCube, která je vyhotovena z klasické bílé umělé hmoty. Zásuvky pak mají šedou barvu, vzhled je tak díky barevné pestrosti o něco živější. Na boku PowerCube je velké světle modré tlačítko, které slouží pro připojení k aplikaci Allocacoc Smart nebo k ručnímu spuštění. PowerCube obsahuje 4 zásuvky (250V, 16A, 3680W), kabel je dlouhý 1,5m. Jasným plusem je tvar krychle, jelikož klasické prodlužovací kabely, které mají zásuvky umístěny vedle sebe, vám častokrát kvůli robustním adaptérům nedovolí využít všechny zásuvky.

Aplikace

Abyste mohli využít PowerCube naplno, je třeba stáhnout aplikaci Allocacoc Smart, která je dostupná v App Storu i Google Play. Po zapnutí vás aplikace vyzve k registraci. Poté je třeba podržet světle modré tlačítko na čele PowerCube, dokud nezačne LED dioda umístěna vedle blikat. V seznamu aplikace vyberete PowerCube, navolíte Wi-Fi, zadáte k ní heslo a zařízení se s aplikací spojí.

Prostředí aplikace, byť není v českém jazyce (to dorazí zhruba v únoru příštího roku), je jasné a přehledné. Po kliknutí na dané spárované zařízení, v našem případě PowerCube, se dostanete na hlavní obrazovku, kde se nachází tlačítko pro vypnutí a zapnutí PowerCube. Dále je zde časovač, který spustí PowerCube v určitý vámi navolený moment, přičemž můžete volit mezi konkrétními dny. Není tedy žádný problém nastavit, aby se vám každé ráno v 7:00 začala vařit voda na kávu. Na hlavní obrazovce nalezneme také odpočet času, který PowerCube za určitou dobu vypne. Máte-li puštěnou při usínání televizi, která je připojená k PowerCube, pomocí aplikace jednoduše nastavíte, za jak dlouho se má PowerCube vypnout. Je trochu škoda, že zařízení lze ovládat pouze jako celek. Vždy se tedy zapnou/vypnou veškerá připojená zařízení. V aplikaci je rovněž možné nastavit sdílení s více členy. Ovládání tak nemusí být záležitostí pouze vašeho smartphonu.

V aplikaci lze rovněž nastavit režimy, které budou reagovat na aktuální situaci. Jedná se o opuštění domova, příchodu domů, probuzení a odpočinku. V každém režimu je možné například nastavit, že se PowerCube spustí, je-li venku zataženo, nízká teplota nebo patřičná vlhkost vzduchu. Pak záleží jen na vás, co budete mít k PowerCube připojené. Sám jsem zkusil situaci, kdy jsem měl k PowerCube připojenou varnou konvici a nastavil jsem, že se má zapnout, jakmile dorazím domů (připojím se k Wi-Fi) a v Olomouci bude méně než 2 stupně. Funguje to perfektně. Je jasné, že pří takových úkonech pracuje aplikace s vaším smartphonem a daty z aplikace Počasí. Úkony lze ovládat i hlasem, pokud máte doma kompatibilní chytrý reproduktor. PowerCube kamarádí s hlasovými asistenty Alexa a Google Assistant.

Resumé

Osobně můžu říct, že jsem k tomuto produktu byl zpočátku velice skeptický. Ovšem možnost volby nejrůznějších možných režimů dělá používání vskutku zábavné. Pokud vás koncept chytré domácnosti zaujal, je na místě začít právě PowerCube Extended SmartHome. Za cenu 759 korun je to totiž vstupenka vskutku parádní.

powercube-facebook

Dnes nejčtenější

.