Zavřít reklamu

V dnešní recenzi se podíváme na nejlevnější model sluchátek od společnosti JBL – kabelový model Tune 500. Sluchátka s cenou necelých osmi set korun budou bojovat především s originálními sluchátky EarPods, které Apple přibaluje k iPhonům. Jak si model od JBL stojí?

Specifikace

Začněme pohledem na oficiální specifikace. JBL Tune 500 jsou uzavřená sluchátka s tzv. over-ear konstrukcí, která zajišťuje částečnou úroveň pasivního odhlučnění. O zvukovou produkci se stará dvojice 32 mm „PureBase“ měničů, jež disponují frekvenčním rozsahem 20 Hz – 20 kHz. Sluchátka se k zařízení připojují klasickým 3,5 mm konektorem, ke kterému vede placatý gumový kabel. Na něm se nachází ovládací panel s jedním tlačítkem a integrovaným mikrofonem pro potřeby hovorů a hlasových asistentek. Sluchátka JBL Tune 500 jsou k dispozici v bílém, růžovém, modrém a černém barevném provedení.

Zpracování

Zde je třeba brát v potaz, že jde o sluchátka za necelých osm set korun. Není tedy na místě očekávat prémiové materiály, kožené náušníky apod. Tělo sluchátek je vyrobeno z plastu, náušníky jsou z umělé koženky. Díky použitým materiálům jsou sluchátka extrémně lehká. Spolu s možností složení náušníků tak jde o velmi kompaktní řešení, které se bude vejít do každé kapsy batohu nebo bundy. I přes použití plastů se zdá být konstrukce dostatečně bytelná, kabel je pevný a ovládací panel také působí solidně. Sluchátka by tak měla vydržet i hrubší zacházení například v dětském školním batohu apod.

Ovládací prvky

Jediným ovládacím prvkem na těchto sluchátkách je tlačítko na ovládacím panelu, který se nachází na kabelu. V iPhonu/iPadu funguje jako play/pause, stejně tak jako podporuje dvoj/troj-klik pro přepínání písniček a dlouhé stisknutí pro aktivaci Siri či přijetí hovoru.

Ergonomie

Velikost a provedení sluchátek napovídá, že tento model cílí především na mladší uživatele. Dospělým mohou být sluchátka relativně malá, i když jsou možnosti roztažení hlavového mostu dostatečné. Náušníky jsou poměrně malé a na uších sedí tak akorát. Svírací tlak konstrukce je příjemný, sluchátka dobře drží na uších, zároveň však netlačí a není problém ani několikahodinové nošení.

Zvuková kvalita

To nejdůležitější je ovšem to, jak sluchátka hrají. Pokud je mám porovnat s EarPods, které Apple přibaluje k iPhonům, JBL Tune 500 jsou na tom lépe. Mají očividnou výhodu v konstrukci, kdy díky větším měničům a over-ear designu nabídnou hutnější zvukovou produkci. Basy jsou opět trochu zvýrazněné, jak jsme u JBL sluchátek zvyklí, stejně tak výšky. Celkově je však zvuk příjemný široký a relativně přesný. Při vysokých hlasitostech navíc nedochází ke zkreslení. Vzhledem k ceně a technice uvnitř hrají sluchátka více než obstojně a cílovou skupinu zákazníků rozhodně neurazí, ba naopak.

Závěr

Sluchátka JBL Tune 500 jsou určeny především pro ty, komu již přestávají stačit klasická špuntová/pecková sluchátka, která výrobci přibalují k telefonům, a chtějí prozkoumat možnosti over-ear designu bez toho, aniž by za nová sluchátka utráceli mnoho peněz. Za necelých 800 korun dostanete slušně hrající a poměrně bytelný model, který zaujme i širokou škálou barevného provedení. Může jít také o skvělý dárek pro vaše ratolesti, kterým běžné modely sluchátek už nestačí.

JBL Tune 500 je možné zakoupit zde: černé 790,-/30€, bílé 790,-/30€, modré 790,-/30€růžové 790,-/30€

JBL Tune 500 (1)

Dnes nejčtenější

.