Zavřít reklamu

V dnešním článku budeme navazovat na ten předchozí, ve kterém jsme si představili nový NAS QNAP TS-251B. Posledně jsme si prošly technické specifikace, instalaci a zapojení, dnes se podíváme na možnosti rozšiřujícího PCI-E slotu. Přesněji budeme do recenzovaného NASu instalovat bezdrátovou síťovou kartu.

Postup je v tomto případě poměrně snadný. NAS je třeba kompletně odpojit a pro lepší manipulaci doporučuji odstranit i obě nainstalované diskové jednotky. Poté je třeba odstranit dva křížové šroubky na zadní straně NASu (viz fotogalerie). Jejich demontáž umožní odsunutí a odstranění plechového dílu šasi, pod kterým se skrývají veškeré vnitřnosti NASu. Pokud jsme odstranili disky, můžeme zde vidět dvojici notebookových slotů pro SO-DIMM RAM. V našem případě máme osazenou jednu pozici 2 GB modulem. Nás však v tuto chvílí zajímá jiný port, který se nachází na horní straně zařízení, nad vnitřním rámem (košem) pro disky.

IMG_5691

PCI-E slot zde najdeme ve dvou různých délkách které budeme potřebovat v závislosti na tom, jakou rozšiřující kartu hodláme použít. V našem případě jde o maličkou bezdrátovou síťovou kartu TP-Link. Před instalací rozšiřující karty je třeba odstranit plechovou záslepku, kterou drží jeden křížový šroubek uchycený na zadní straně NASu. Instalace rozšiřující karty je pak velmi snadná – kartu stačí protáhnout dovnitř zařízení a zapojit do jednoho ze dvou slotů (v tomto případě karta lépe seděla ve slotu umístěném více vzadu). Po důkladném zapojení a zkontrolování je možné NAS znovu složit do své původní podoby.

Jakmile je NAS opět připojen a nastartován, rozezná změny v hardwarové konfiguraci a nabídne vám stažení příslušné aplikace k vámi nainstalované rozšiřovací kartě. V našem případě jde o bezdrátovou síťovou kartu a aplikace v tomto případě hraje roli jak ovladače, tak ovládajícího terminálu. Po stažení a nainstalování aplikace je síťová karta v provozu a NAS je nyní možné používat bezdrátově. Možností využití v tomto režimu je mnoho a jsou dány schopnostmi doprovodné aplikace. Na ty se podíváme příště.

IMG_5691-e1542395460800

Dnes nejčtenější

.