Zavřít reklamu

MacOS s komprimovanými soubory problém nemá, respektive nevadí mu soubory s příponou .ZIP. Ty v macOS otevřete naprosto hravě během několika sekund. Větší problém poté může nastat se soubory .RAR, které jsou svým způsobem podobné klasickým .ZIPům, avšak jsou hojnějšími ve Windowsech. Každopádně, i soubory s příponou .RAR lze v macOS vcelku jednoduše otevřít, akorát musíte vědět, jak.

Komprimace souborů se provádí především kvůli zmenšení velikosti, avšak hojně se také používá tehdy, kdy máte hodně souborů a chcete je mít pod jedním archivem. Představte si, že máte například tisíc fotografií a všechny tyto fotografie chcete po jedné nahrát na nějaké úložiště – asi byste se zbláznili. I v tomto případě můžete sáhnout po komprimaci, která jednak sdruží všechny soubory pod jeden archiv, a jednak zmenší výslednou velikost. Pojďme se tedy společně podívat, jak v macOS otevřít soubory .RAR.

Jak na extrahování .RAR souborů v macOS

K tomu, abyste mohli v macOS extrahovat .RAR soubory, je nutné stažení programu třetí strany. Dle vlastní zkušenost je nejlepší program s názvem The Unarchiver, který stáhnete v Mac App Storu a nebo pomocí tohoto odkazu. Po stažení prakticky ani není nutné nic dalšího nastavovat. Po otevření The Unarchiveru na vás vyskočí pouze jednoduché nastavení, ve kterém si můžete zvolit všechny soubory, které chcete tímto programem rozbalovat. Nyní už tedy stačí pouze najít .RAR soubor, který chcete extrahovat, dvakrát na něj poklepat, zvolit místo, kam se soubory extrahují a kliknout na Rozbalit. Jakmile se vše dokončí, tak se na zvoleném místě objeví všechny extrahované položky.

V nastavení programu The Unarchiver jste si mohli všimnout, že je k dispozici správa vícero formátů, než pouze .RARu. K dispozici jsou všechny možné soubory, například .7z, .zipx, .bin, .tgz, .tar, .mdf, .cdi a nespočet dalších. S pomocí The Unarchiveru tedy velice jednoduše na vašem Macu rozbalíte všechny soubory a možná i ty, o kterých se vám ani nesnilo. Osobně The Unarchiver používám prakticky od pořízení prvního Macu a jsem s ním naprosto spokojený.

Každopádně, abyste předešli nepříjemnostem a komplikacím, kdy druhá strana nebude schopná archiv otevřít, tak rozhodně vždy namísto .RARu volte .ZIP. .ZIP je prostě jistota a otevřete jej jednoduše jak v macOS, tak ve Windowsech bez sebemenších problémů a stahování aplikací třetí strany.

macos_rar_open_fb

Dnes nejčtenější

.