Zavřít reklamu

V dnešní době jsou bohužel pokusy o krádeže Apple ID poměrně běžnou záležitostí, se kterou se musíme potýkat čím dál častěji. O nejnovějším způsobu podvodu informoval magazín Business Insider, který poskytl řadu užitečných rad a celou problematiku hlouběji rozebral.

Nynější taktika podvodníků je založena na jednoduchém podvodném emailu, který se tváří jako od společnosti Spotify. Nalezneme v něm informaci o právě zakoupeném předplatném služby Spotify Premium, přičemž úplně dole se nachází odkaz pro „zrušení“. Ten uživatele navede na falešnou stránku, která je vzhledově téměř totožná s přihlašovací stránkou Apple ID, avšak jedná se pouze o nástroj zlodějů, kterým z vás dostanou přihlašovací údaje lusknutím prstu. Drtivá většina uživatelů si totiž neověří legitimnost daného webu a stanou se obětmi sofistikovaného podvodu. Podvodný email ukazuje na cenu $150.99, což je asi 3 405 Kč. V tomto případě se běžně stává, že naprostý laik na poli internetové bezpečnosti zpanikaří a své Apple ID doslova vydá útočníkovi.

Takto podvodný mail vypadá:

Zloději okrádají uživatele o Apple ID, dávejte si pozor na podvodné emaily

Jelikož je Apple často podobným způsobem napadán, existuje oficiální stránka podpory věnovaná této problematice. Mezi nejzákladnější rady patří:

  • Kontrolovat, zdali sedí emailová adresa s názvem společnosti.
  • Kontrolovat, zdali Vás kontaktuje společnost na emailovou adresu, pod kterou jste u nich registrovaní.
  • Kontrolovat, zdali Vás odkaz skutečně přesměruje na stránku dané společnosti, případně či disponuje šifrováním HTTPS (zelený zámeček).
  • Kontrolovat, zdali email nevypadá odlišně od ostatních zpráv dané společnosti.
  • Pokud po Vás email žádá jakékoliv osobní údaje, jako jsou čísla karet či hesla k účtům, vždy se jedná o podvod.
  • Pokud se zpráva nachází v nevyžádané poště a disponuje ostatními nesrovnalostmi, opět se jedná o podvod.

Dočkáme se příchodu aplikace Spotify i na Apple Watch?:

Pokud i vám dorazí mail, který se vám bude zdát podezřelý, rozhodně si jej co nejdůkladněji prověřte a popřípadě si o něm najděte více informací například na internetu. V případě, že na něj narazíte v Safari na Macu pak můžete využít náš návod, který vám pomůže podvodné maily odhalit. Naleznete jej zde.

novy-zpusob-podvodu-nenechte-si-ukrast-sve-apple-id

Dnes nejčtenější

.