Zavřít reklamu

Niekdajšia jednotka na poli virtuálnych hudobných prehrávačov hlási návrat z dôchodu. Legenda v podobe Winamp, ktorá sa preslávila hlavne na začiatku 21. storočia sa dočká aktualizácie, v rámci ktorej sa objaví aj zbrusu nová mobilná aplikácia. Verzia pre Desktop nebude žiadnou výnimkou, nakoľko aj sa noviniek dočkáme aj na počítačoch Mac a PC. Nakoľko je dnešná doba ovládana streamovacími prvkami v podobe Apple Music alebo Spotify, tento pokus sa môže zdať ako prebúdzanie mŕtveho a zastaralého systému. Podľa popredných predstaviteľov  však Winamp ešte stále disponuje skalnou používateľskou komunitou, ktorá si zaslúži nové prvky a vychytávky spojené s aplikáciou pre mobilné zariadenia.

Použitím novej verzie Winampu si tak budeme môcť na svojom mobile užiť prehrávanie hudby, podcastov alebo streamovanie rádií na jednom mieste. Po blížiacej sa aktualizácii vo forme 5.8, ktorá sa má postarať o bug fixy a rôzne problémy s užívateľským rozhraním bude nasledovať avizovaná verzia 6.0. Práve „šestka“ bude predstavovať akúsi revolúciu mierenú hlavne na zariadenia so systémom iOS a Android. Bude sa tak jednať o prvú veľkú aktualizáciu od roku 2013. Winamp funguje od roku 1997, pričom zlaté obdobie zažil najmä na prelome tisícročí.

Takto vyzerali klasické retro skiny pre hudobný prehrávač Winamp: 

Aplikácia bude spolupracovať s verziou pre stolné počítače v snahe zamerať sa na užívateľské rozhranie tak, aby sa Winamp stal komplexným prvkom v počúvaní hudby pre všetkých používateľov. Zatiaľ nie je potvrdené, s akými službami bude nová verzia Winampu spolupracovať, no s najväčšou pravdepodobnosťou sa dočkáme podpory zo strany Apple Music, Spotify, Deezer alebo Google Music, ktorá ponúkne implementáciu hudobnej knižnice do tohoto prehrávača. Informácia o návrate Winampu a jeho následnej expanzii na mobilné telefóny poteší azda každého pamätníka, ktorý si užíval hudbu práve vďaka tomuto legendárnemu prehrávaču. To, či sa aplikácia uchytí aj v dnešnej dobe plnej konkurencie, je však veľmi nepravdepodobné. Nová verzia Winamp 6 je plánovaná na rok 2019.

Winamp

Dnes nejčtenější

.