Zavřít reklamu

Výrobní cenu iPhonu XS Max ve variantě s 256 GB úložištěm se pokusila jako již tradičně odhalit společnost TechniSight. Ta dokázala díky svým zjištění sestavit poměrně zajímavou cenovou mapu komponentů využitých v iPhonu, ze které si můžeme nyní udělat alespoň částečný obrázek o tom, kolik zhruba výroba tohoto modelu stojí. 

Nejdražší je opět displej

Nejdražším komponentem na celém iPhonu XS Max je jeho obří 6,5” OLED displej, který Apple vyšel na 80,50 dolarů. Podle TechniSight ale mohl být ještě o poznání dražší. Applu se z něj totiž podařilo odstranit několik součástí pro 3D Touch, díky čemuž byl schopen ušetřit asi 10 dolarů na každém displeji. Toto ušetření se navíc na funkcí 3D Touch vůbec nepodepsalo.

Další velmi drahou součástí telefonu jsou čipy a modemy, mezi kterými nalezneme i samotné srdce iPhonu – procesor A12 Bionic. Za veškeré tyto komponenty zaplatil Apple zhruba 72 dolarů. Úložný modul s kapacitou 256 GB vyjde Apple na dalších 64 dolarů, kamery a senzory přijdou na 44 dolarů a tělo s dalšími mechanickými komponenty stojí Apple asi 55 dolarů. Ostatní potřebné součástky pak spolknou dalších zhruba 127,50 dolarů. Na detailní rozpis cen komponentů se pak můžete podívat v galerii pod tímto odstavcem. 

Podrtženo, sečteno – výroba iPhonu XS Max vyjde Apple zhruba na 443 dolarů (tedy asi 9600 korun), což je jen o necelých 50 dolarů více, než vyšla výroba loňského iPhonu X. Za tu totiž Apple zaplatil podle odhadů zhruba 395,44 dolarů. Apple tak svou vlajkovou loď se středním úložištěm prodává zhruba třikrát dráž, než za kolik ji vyrobil. Je však potřeba si uvědomit, že v odhadu ceny není započítán vývoj a výzkum, který samozřejmě značnou část peněz spolkne také. Když k tomu navíc započteme náklady na přepravu do obchodů a balení, je jasné, že marže z nových iPhonů bude o poznání nižší. Ostatně, i sám Tim Cook podobné odhady ceny v roce 2015 zpochybnil slovy: “Nikdy jsem neviděl žádný odhad, který by se alespoň blížil realitě.” 

iphone-xs-teardown1

Dnes nejčtenější

.