Zavřít reklamu

V současné době Apple nabízí na svých stránkách dva modely Apple Watch – Series 3 a Series 4. Obě jsou k dostání v několika variantách, aby si každý vybral ty správné přesně pro něho. Pojďme si tedy představit a porovnat všechny možnosti.

Pokud v současnosti vlastníte první generaci („Series 0“) Apple Watch, upgrade pro vás bude rozhodně přínosem, ať už na Series 3 či Series 4. Především můžete počítat s podporou operačního systému watchOS 5, který hodinky obohatí o mnoho nových funkcí. Přinese například aplikaci Podcasty či vysílačku Walkie-Talkie. Navíc od Series 1 je dostupné vylepšené upozornění ohledně tepové frekvence. Momentálně nabízené modely Apple Watch disponují GPS modulem a mnohem rychlejším výkonem. GPS využijete především pro mapování vašich venkovních aktivit bez nutnost mít sebou iPhone.

Nemusíte se bát ani deště, protože Series 3 i 4 nabízí mnohem lepší voděodolnost než předchozí modely, dokonce si můžete trackovat plavání. Pokud jste vlastníky Series 2, GPS už ve svých hodinkách máte a voděodolné jsou, přesto je tu spousta vylepšení, které nabízí současné modely. Mluvit můžeme především o rychlost, Siri, možnosti LTE (zatím mimo ČR) a větším úložišti.

Apple Watch Series 3

Levnější variantou jsou samozřejmě Apple Watch Series 3. Momentálně vás na Apple.cz vyjdou na 7.790 Kč, nebo 8.590 Kč. Záleží samozřejmě na velikosti, kdy první nabízí 38 mm displej a druhá 42 mm. Vybrat si můžete ze stříbrné barvy s bílým silikonovým řemínkem a vesmírné šedé s černým silikonovým řemínkem nebo se sportovním Nike řemínkem.

V zahraničí je možné zakoupit ještě verze s LTE modulem, jeho podpory jsme se však v ČR zatím nedočkali, takže ty na českých Apple stránkách nepořídíte. A i pokud si je dovezete ze zahraničí, žádnou výhodu vám nepřinesou. Tedy jedna výhoda by tu byla, jelikož LTE verze má uvnitř 16 GB úložiště oproti 8 GB u GPS-only variantě.

Loňské „trojky“ rozhodně ještě do starého železa nepatří:

Hodinky jsou vysoké 11,4 mm a na jejich spodní části najdeme optický snímač tepové frekvence. Digital Crown, tedy korunka na straně hodinek, je zde klasicky mechanická. Kromě GPS disponují Series 3 ještě barometrickým výškoměrem, akcelerometrem a gyroskopem. Jejich OLED Retina displej nabízí rozlišení 312 x 390 pixelů na ploše 740 mm² (u 38 mm varianty 272 x 340 na ploše 563 mm²)

O celý chod hodinek se stará procesor S3 a čip W2, přičemž na jedno nabití uvádí Apple výdrž až 18 hodin. Reálně ale vydrží mnohem déle. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že se s hodinkami dostávám běžně na dva až tři dny provozu při veškerých notifikacích. Při využívání tréninků se ale samozřejmě výdrž o něco snižuje.

Porovnání nabízí na svých stránkách i samotný Apple:

Apple Watch Series 4

Před pár dny představené Apple Watch Series 4 přinesly opravdu mnoho novinek oproti předchozím verzím. K dispozici jsou v Čechách opět pouze hliníkové varianty, a to ve stříbrné, vesmírně šedé a nově i zlaté barvě. Velikost displeje se zvětšena na 40 a 44 mm s tím, že jejich cena je stanovena na 11.290 Kč, respektive 12.090 Kč. V zahraničí je opět nabízena i varianta s LTE modulem, která je nejen v hliníkovém, ale také ocelovém provedení. Může tak pro někoho jít o zajímavou možnost i přesto, že LTE modul nevyužije.

Hlavní novinkou a výhodou oproti Series 3 je bezesporu již zmiňovaný LTPO OLED Retina displej, který je větší o 35 % . U 44 mm varianty nabídne rozlišení 368 x 448 pixelů na ploše 977 mm² a u verze s 40 mm displejem 324 x 394 pixelů na ploše 759 mm². Ke zvětšení displeje došlo především zúžením jeho okrajů, které jsou nyní opravdu znatelně menší než u Series 3. Díky větší ploše přichází Series 4 také s několika exkluzivními ciferníky, které naplno využívají větší prostor, který hodinky nabízí. Ty jsou také o něco tenčí, jejich výška je pouze 10,7 mm oproti 11,4 mm u Series 3, ostatní rozměry jsou ale zachovány. Jejich tělo je tedy téměř shodné s tím, kterým disponují starší verze. Zúžení hodinek naštěstí není tak razantní, abyste museli vyměňovat celou sbírku řemínků, ty jsou totiž kompatibilní.

Nové Apple Watch vypadají opravdu náramně:

Na spodní straně najdeme druhou generaci optického snímače tepové frekvence, díky kterému by mělo být měření opět o něco přesnější. Korunka na straně nabízí tentokrát již haptickou odezvu a především možnost měření EKG (která zatím není v České republice dostupná). Díky vylepšenému akcelerometru a gyroskopu se Apple pochlubil také funkcí detekce pádu. Hodinky rozpoznají, pokud jejich majitel upadl a nemůže se zvednout a jsou schopny zavolat pomoc.

Series 4 pohání 64bitový dvoujádrový procesor S4, který je 2x rychlejší než S3, a čip W3. Výdrž na baterii by měla být velmi podobná předchozí verzi hodinek. Za zmínku stojí i velikost úložiště, protože ve všech variantách Series 4 je k dispozici 16 GB. Dále došlo k vylepšení reproduktoru, který je o 50 % hlasitější, i mikrofonu, takže telefonování bude mnohem příjemnější. Dosah na delší vzdálenost a kvalitnější spojení zajišťuje Bluetooth 5.0, oproti 4.2 v Series 3.

Tak které?

Rozhodování může být pro mnoho uživatelů velmi těžké. Rozdíl mezi oběma verzemi je 3.500,- korun a za ně získáte v případě Series 4 větší displej, rychlejší procesor, větší úložiště a alespoň mírné vylepšení většiny funkcí. Na druhou stranu i Series 3 jsou i nadále velmi platným produktem, který mnoha zákazníkům bude svými funkcemi naprosto vyhovovat. Konečné rozhodnutí je tedy na vás.

watch series 3 4 porovnání fb

Dnes nejčtenější

.