Zavřít reklamu

Na včerejší Keynote jsme se dočkali představení tří nových iPhonů – Xs, Xs Max a XR. První dva, coby nové vlajkové lodě Applu, nabízí několik vylepšení a jedním z těch hlavních je fotoaparát. Ten nabídne spoustu nových funkcí, na které se nyní podíváme.

Při představení fotoaparátu se Apple nejprve pochlubil tím, že fotografie pořízená iPhonem v portrétovém režimu byla dokonce použita na obálku časopisu Time. A to, co nás čeká v iPhonu Xs, nás prý ohromí ještě více. Na zadní straně telefonu najdeme dvě čočky, z nichž první je určena především pro širokoúhlé záběry. Navíc i blesk nazvaný True Tone se dočkal vylepšení. Čočka určená pro širokoúhlé záběry obsahuje zcela nový senzor a nabízí optickou stabilizaci obrazu a světelnost f/1.8. Druhá čočka je také vybavena optickou stabilizací a její světelnost činí f/2.4.

Velkou porci práce při focení však odvede samotný procesor A12 Bionic a další koprocesory. Jedním z nich je i Image Signal processor (ISP), který se stará o několik důležitých funkcí. Mezi nimi je například automatické zaostření, vyvážení bílé, redukce šumu nebo například zvýraznění detailů. A u iPhonu Xs navíc pracuje v kooperaci s Neural enginem, který se stará o detekci tváře a následné přesné vymezení člověka v záběru. Díky spojení těchto dvou technologií je iPhone schopen provést až bilion operací během vyfocení jediné fotografie. To umožnilo inženýrům v Applu přinést funkci Smart HDR. Ta kromě klasických výhod HDR přináší také nulové zpoždění vyfocení poté, co zmáčknete spoušť. Navíc se kromě čtyř klasických fotek uloží ještě čtyři další s efektem zvýraznění detailů a jedna zaměřená na detaily stínů. Z této směsice nakonec vznikne jeden perfektní obrázek.

Představení fotoaparátu iPhonu Xs a jeho novinky:

Dále jsme se dozvěděli o Bokeh, tedy o systému, který zaručí perfektní zvýraznění detailů fotografie či oddělí pozadí, se kterým můžete dále pracovat. Jakmile totiž vyfotíte fotografii v portrétovém módu a přejdete do úprav, uvidíte ve spodní části obrazovky nový prvek. Tím jen posuvník, kterým určíte míru rozmazání pozadí na fotografii. Při prezentaci bylo vidět, jak se plynule mění maximálně rozostřené pozadí za dívkou na fotce ve zcela zaostřené. Bude tak vždy na vás, abyste si určili, jak moc chcete pozadí na fotografii rozostřit. A opět to půjde maximálně jednoduše tak, jak to má Apple ve zvyku. Samozřejmě se dočkáme i kvalitnějšího záznamu videa, včetně nové možnosti stero zvuku, o který se starají čtyři mikrofony. Na přední straně telefonu nalezneme opět True Depth kamerový systém, který se skládá z klasické čočky, infračervené kamery a dalších senzorů. Klasická kamera nabídne 7MP se světelností f/2.2.

Je vidět, že na kvalitě fotografií vyfocených iPhonem Applu velmi záleží a i letos si dal opravdu záležet, aby přinesl v tomto ohledu znovu spoustu novinek. Ty jsou navíc pro uživatele maximálně jednoduché na používání, takže si je jistě všichni zamilujeme.

xs fotak fb

Dnes nejčtenější

.