Zavřít reklamu

Sféra videoherného priemyslu predstavuje lákadlo takmer pre každú spoločnosť zaoberajúcu sa výrobou počítačov. Inak tomu nebolo ani v minulom storočí, keď bol moderný gaming na vzostupe v podobe teraz už legendárnych arkádových titulov. Spoločnosti ako Atari, Nintendo alebo Sony predstavovali špičku vtedajšej hernej technológie, čo sa odrazilo aj na budovaní mien jednotlivých značiek a samozrejme – na miliardových finančných úlovkoch. Málokto však vie, že príležitosť zacítila aj spoločnosť Apple, ktorá plánovala preraziť na tomto trhu s vlastným herným strojom. Cupertínsky gigant na poli technológií sa v 90-tych rokoch vydal na odbočku od svojich zaužívaných plánov. Svet doslova hýril počiatkami herných strojov, preto si aj Apple položil otázku: „Prečo nevytvoríme vlastnú konzolu?“ Výsledkom bola nechvaľne známa konzola Apple Pippin.

Navzdory tomu, že sa jedná o jeden z najväčších neúspechov jablčnej spoločnosti, Pippin sa na prvý pohľad nezdal až tak závratným krokom vedľa. Minimálne nie z hardvérového hľadiska. Zatiaľčo konzola PlayStation disponovala dvojrýchlostnou CD-ROMkou, o rok neskôr sa Applu podarilo implementovať dvojnásobne zrýchlenú konzolu vzhľadom na čítanie dát. Táto skutočnosť výrazne dopomáhala k rýchlejšiemu loadingu a celkovému priebehu načítavania hier. Ďalším lákadlom bola o niečo lepšia pamäť RAM, ktorá v tom čase dosahovala kombinovanách 6 MB. Problémom konzoly však bola skutočnosť operácie pamäte, ktorá bola zdieľaná s celým systémom a len veľmi málo rozličných funkcií. Pri tvorbe herného stroja podala Applu pomocnú ruku firma Bandai, ktorá sa postarala o celkové spracovanie a produkciu. Čo sa však stalo kameňom úrazu v prípade Apple Pippin?

O osude vstupu Applu do hernej sféry rozhodla tá najdôležitejšia vec v prípade herných konzol. Hrateľnosť, ovládanie a dostupnosť samotných titulov. Napriek tomu, že Pippin disponoval kvalitnejším 3D spracovaním ako PlayStation, čísla predaja s vlajkovou loďou Sony sa nedali ani porovnávať. Hry, ktoré boli pre jablčnú konzolu dostupné boli nanajvýš fádne a nezaujímavé. Množstvo herných analytikov však podotýka, že to nie je výhradne chyba Applu. Ako vieme, konzoly predávajú exkluzívne dostupné tituly (výborným príkladom je PS4) a herné franchise-i. Ak by sa Bandai odhodlal k prínosu niekoľko hnacích motorov v podobe herných sérií, všetko by mohlo dopadnúť úplne inak.

Apple Pippin sa nakoniec ocitol na smetisku dejín, spolu s pokusmi spoločnosti o prerazenie do videohernej sféry. Od príchodu konzoly, ktoré je datované na 1. september/září 1996 už ubehlo vyše 20 rokov, no Apple sa už nikdy neskúšal angažovať na poli videohier. Je však dosť možné, že sa všetko zmení s príchodom novej generácie Apple TV, ktorá by mohla ukázať Applu nový smer.

Apple

Dnes nejčtenější

.