Zavřít reklamu

Máte rádi reklamy na produkty společnosti Apple? A líbí se vám více ty současné, nebo spíše ty z minulosti? Která je vaše oblíbená? A naopak – u které by vám absolutně nevadilo, kdybyste ji už nikdy v životě nemuseli vidět? Otázka povedenosti či nepovedenosti reklam je značně subjektivní, web Cult of Mac se ale přesto pokusil sestavit žebříček těch, se kterými Apple příliš nezabodoval. Pojďme si je připomenout

10. Switch – Ellen Feiss

Počátkem nového tisíciletí vypustila společnost Apple do světa reklamní kampaň s názvem Switch. V jednotlivých reklamách účinkovali – alespoň podle názoru Applu – „skuteční lidé“, kteří přešli na Mac. Některé ze spotů ale nebyly příliš povedené – jako například ten, v němž účinkovala Ellen Feiss, „studentka, která přešla na Mac“. Unaveně působící dívka nepřirozeným způsobem popisuje, jaké problémy měla při psaní svých prací na klasickém PC. Po odvysílání reklamy se spustila vlna kritiky, vtipů, parodií a spekulací o tom, na jakých drogách asi Ellen v době natáčení byla.

9. Power Macintosh – Serious Computer

V polovině devadesátých let minulého století neměla společnost Apple své reklamy zrovna dvakrát „vychytané“.  Ve snaze vyrovnat se tehdy kralujícímu Microsoftu vydala cupertinská společnost mimo jiné i několik reklam na Power Macintosh, kde vyzdvihovala i kompatibilitu s Windows. Reklamy ale byly shledány nepřirozenými, příliš tlačily na pilu. Co si myslíte vy?

8. The Power

Mezi další kampaně, které společnost Apple v minulosti spustila, patří mimo jiné ta s názvem „Power To Be Your Best“. Ze série několika reklam vyčnívá zejména jedna, která měla být jakousi vlajkovou lodí celé kampaně. Spíše než propagaci konkrétních jablečných produktů připomíná motivační video. Sestřih přírodních jevů, sportovců či hudebníků končí vítězoslavným kliknutím prstu na myš.

7. Who is Newton

Spot s názvem „Who is Newton“ je zvláštní. Opravdu zvláštní. Počínaje prapodivným mužem v paruce na začátku, přes strážného anděla s obřími bílými křídly až po dalšího divného, freudovsky vyhlížejícího postaršího pána, který sedí v křesle a v rukou pevně svírá svůj… Newton. Posuďte sami.

6. Apple II – Fruit

Reklamní spot s názvem „Fruit“ je jedním z nejstarších a měl za úkol propagovat počítač Apple II. Po celých třicet sekund se ale počítač na obrazovce vůbec neukáže. Za podivného zvukového doprovodu se tu zkrátka jen válí ovoce po stole – a to je vše. Inspiroval by vás tento spot k nákupu nového počítače?

https://www.youtube.com/watch?v=MpCkSSwH-hc

5. PowerMac G4 – Super Computer Espionage

Z reklamy na PowerMac G4 s názvem Super Computer Espionage doslova čiší snaha Applu stát se opět tou nesmírně cool značkou. V době, kdy byla reklama vysílaná – tedy počátkem nového tisíciletí – její téma možná cool bylo, z dnešního pohledu se ale o nic, z čeho by nám spadla čelist, nejedná.

4. Future – Aliens

Spot „Future“ byl jedním ze série dlouhých, náročných reklam, jejichž cílem byla propagace tehdy nového Power Macintoshe – počítače budoucnosti. Problém spočíval v tom, že ze samotného Macintoshe toho diváci ve spotech příliš mnoho neviděli – namísto toho jim Apple naservíroval abstraktní scény a staré sci-fi klipy.

3. Future – Robots

Další ze sérií reklam by spot s názvem „Robots“. Není tolik abstraktní, jako předchozí Aliens, a všichni ti roboti, které v reklamě vidíme, jsou vlastně docela cool, ale … poznali jste, že se jedná o reklamu na počítač?

2. Lemmings

Spot „Lemmings“ vyšel jeden rok po ohromujícím úspěchu „superbowlové“ orwellovské reklamy „1984“. Jeho ambice byly bezesporu velké, celý koncept, točící se kolem fenoménu lumíků (lemmings) ale ztroskotal. Veřejnost neshledala reklamu, v níž hlavní roli hraje hromadná sebevražda, nijak atraktivní.

1. Future – Highway

Dálnice. Dálnice budoucnosti. Dálnice bez rychlostního omezení. Na takovou dálnici zkrátka nemůžete vyrazit bez toho nejrychlejšího stroje na světě, kterým není nic jiného, než Power Macintosh od Applu. Zlákala by vás „dálniční“ reklama k jeho koupi?

Představili jsme vám desítku nejméně povedených jablečných reklam podle Cult of Mac. Které reklamy by podle vás vůbec nemusely spatřit světlo světa?

Apple logo duhové

Dnes nejčtenější

.