Zavřít reklamu

Deník San Francisco Chronicle zveřejnil o víkendu zprávu, v níž zdůrazňuje tlak, který společnost Apple vyvíjí ohledně snížení daňové zátěže ve své „domovské“ Santa Claře v Kalifornii. Zpráva hovoří o tom, že cupertinská společnost patří v tomto směru mezi „krajské rekordmany“ – na kontě má od roku 2004 více než čtyři stovky projednávaných případů.

Jablečná společnost vede spor o částku v celkové výši 8,5 miliard dolarů v nemovitostech a podala již 489 odvolání. Apple je v kraji Santa Clara největším daňovým poplatníkem – za období mezi lety 2017 a 2018 činily daně cupertinské společnosti 56 milionů dolarů. Kromě toho, že je největším daňovým poplatníkem, je Apple také nejaktivnějším subjektem, co se týče odvolání ohledně placení daní – a leckdy ta odvolání působí poměrně bizarně.

V jednom z takovýchto odvolání, které bylo podáno v roce 2015, argumentuje společnost Apple tvrzením, že hodnota nemovitostí, obklopujících Apple Park, činí pouhých 200 dolarů, zatímco kraj jejich hodnotu odhadl na jednu miliardu. V jednom z dalších dokumentů zase stojí, že nemovitosti, jejichž hodnotu Apple stanovil na 200 dolarů, činí podle odhadce ve skutečnosti 384 milionů.

Apple ale není jedinou společností, která vede spor o daně. Santa Clara, potažmo Cupertino, je domovem významných společností, jako je nejenom Apple, ale také Google, Sun Microsystems nebo třeba Applied Materials. Ty mají více než poloviční „zásluhu“ na 76 miliardách dolarů, o které se aktuálně vedou spory. Místní odhadce Larry Stone vysvětluje, že zdrojem četných neshod je „high-tech vybavení“, u kterého jsou odhady o něco složitější, a to kvůli poměrně komplikovaným pravidlům.

„Sofistikovanost našich společností a komplexnost našich špičkových technologií se liší,“ uvádí Stone. „Stroje, zařízení, počítače, vybavení … všechny ty věci, které se dostanou do sídla společnosti Apple … uvnitř je mnoho peněz, takže to může být komplikované,“ dodává. Kromě daní, o které aktuálně vede spor, čelí jablečná společnost ještě možnosti „daně za zaměstnance“, ta je ale stále ještě v jednání a vypadá to, že vše dopadne ve prospěch Applu.

Apple Park

Dnes nejčtenější

.