Zavřít reklamu

Steve Wozniak se narodil 11. srpna 1950 a při příležitosti jeho 68. narozenin jsme si pro vás připravili několik zajímavostí z jeho života. Woz sice odešel z Applu už před více než 30 lety, přesto je stále ikonou. Společně se Stevem Jobsem založili Apple Computer v roce 1976 a zasadili se tak o vznik obrovského technologického fenoménu. To však jistě nejsou informace, které byste neznali, ale následujících 10 zajímavých faktů budou pro vás možná novinky.

1. DJ Woz

Woz měl už v 6. třídě licenci pro své Ham Radio. Velmi ho ovlivnil jeho otec, který pracoval o oblasti elektroniky a učil Steva její základy. I díky němu tedy mohl později vzniknout Apple.

2. Telefonoval s papežem

Se Stevem Jobsem sestrojili takzvaný „blue box“. Jednalo se o zařízení, pomocí něhož jste mohli nelegálně telefonovat zdarma kamkoliv po světě. Jobs prohlásil, že bez tohoto přístroje by později nevznikl Apple. Woz pomocí něho jednou dokonce zavolal papeži do Vatikánu a vydával se za člena americké vlády.



3. Woz členem bratrstva

Wozniak je přísežným členem Svobodných zednářů. Ti mají původ v cechu zedníků a stavitelů. Jedná se o bratrstvo, které se schází minimálně jednou měsíčně, mají své lóže a jejich mistry. Na schůzích většinou debatují o zednářské symbolice a jejím filosofickém významu, případně o dalších tématech.

4. Je oceněn historickým muzeem

Steve získal v roce 1997 cenu od Computer History Museum v Mountain View za jeho vynalezení prvního mikropočítače založeného na mikroprocesoru – Apple I.

5. Utrpěl ztrátu paměti

Woz po lehké nehodě s letadlem ztratil paměť. Nepamatoval si havárii a ani si nepamatoval každodenní činnosti. Dle něj může za jeho vyléčení používání logických myšlenkových úloh.

6. Vztah se známou herečkou

Kdysi chodil s herečkou Kathy Griffin. Vztah jim sice nevydržel, ale ona ho zdokumentovala ve své reality show My Life on the D-List.


Steve Wozniak je jednou z ikon historie Applu:


7. Woz sportovcem?

Woz hraje za Silicon Valley Aftershocks, což je tým hrající sport „Segway polo“. Jedná se o adaptaci známého pola (ne toho vodního), ale místo na koních se účastníci prohánějí, ano správně, na segwayích.

8. Krycí jméno „Rocky Clark“

Nedokončil kalifornskou univerzitu v Berkeley v 70. letech, ale po zhruba deseti letech se vrátil a zapsal se na studia pod jménem Rocky Clark.

9. Snaží se pomáhat

Steve založil Electronic Frontier Foundation, organizaci, která chrání svobodu projevu, soukromí, inovace a práva spotřebitelů.

10. Je uveden v Síni slávy

V roce 2000 byl Woz uveden do národní síně slávy Inventors Hall of Fame. A to zcela zaslouženě.

Steve „Woz“ Wozniak je velmi zajímavá osobnost a i díky němu dnes můžeme mít svoje iPhony, Macy a další jablečná zařízení. Znáte nějaké další zajímavosti z jeho života? Podělte se s námi o ně v komentářích!

APPLE WOZNIAK

Dnes nejčtenější

.