Zavřít reklamu

Stáva sa vám niekedy, že si uložíte niekoho telefonéé číslo, no po niekoľkých týždňoch naň zabudnete a neviete si vybaviť o koho ide? Niektorí obyvatelia Indie si mysleli, že sa potýkajú práve s podobným problémom. Nečakané zistenia však odhalili, že veľkému počtu užívateľov mobilných zariadení bolo implementované medzi kontakty neznáme telefónne číslo, o ktorom nikto nič nevie. Ako je to možné?

Podivná skutočnosť bola odhalená koncom minulého týždňa, keď veľké množstvo obyvateľov Indie nahlásilo tento problém či už u svojho operátora, alebo na sociálnej sieti Twitter v snahe dostať odpoveď. Každý z používateľov pritom popiera, že by si zapísal alebo nahral toto číslo manuálne. Zvláštne však je, že žiadna z telekomunikačných spoločností nenašla odpoveď na tento podivný incident.

Jedná sa o niekoľko rokov staré číslo systému UIDAI (Unique Identification Authority of India) z Nového Dillí. Číslo v znení 1-800-300-1947 sa naprv začalo záhadne zobrazovať majiteľom zariadení s Androidom, no po nejakom čase sa kontakt s týmto čísle objavil aj n iOS. Na iPhonoch sa tak stalo iba v prípade, že si majiteľ preniesol čísla z predošlého telefónu s operačným systémom Android.

Podivné telefónne číslo v uložených kontaktoch hlásia stovky indických používateľov smartfónov.

Systém UIDAI bol zavedený do obehu ešte v roku 2009 samotnou vládou, pričom jeho hlavnou úlohou bolo náhodne generovať 12-miestne čísla spojené s identifikáciou v rôznych databázach. Táto možnosť mala zamedziť krádežiam identít a zabezpečeniu súkromných profilov a účtov na jednotlivých doménach. Vláda popiera akékoľvek počínanie v tejto problematike, pričom UIDAI zdieľa rovnaké vyhlásenie. Podľa analytikov a špecialistov môže mať implementáciu čísla na svedomí telekomunikačná agentúra, ktorá by podobne ako pred pár rokmi Vodaphone, nahrala číslo do zariadenia bez vedomia majiteľa. Pri vyšetrovaní tejto kauzy padli obvinenia aj na spoločnosť Google, ktorá sa nakoniec priznala k zavedeniu čísla do mobilných adesárov.

Podľa vyjadrení Googlu bolo toto číslo zakódované do systému ešte v roku 2014, spolu číslom na linku prvej pomoci. Zahrnutie týchto dvoch čísel malo pomôcť k rýchlej orientácii v krízových situáciách. „Ospravedňujeme sa za akékoľvek probémy, ktoré sme mohli svojím počínaním spôsobiť. Radi by sme všetkých používateľov ubezpečili, že sa nejedná o situáciu neoprávneného prístupu do mobilných zariadení,“ uviedol hovorca Googlu v následnom vyhlásení.

iphone

 

Dnes nejčtenější

.