Zavřít reklamu

Cenzura na internetu není moc populární, občas ale zajde situace tak daleko, že velké firmy zkrátka musejí zasáhnout. Do podobné situace se nyní dostal i Apple, jelikož z platformy Podcasty odstranil ty od Infowars. Na svědomí je má Alex Jones, který je ve Spojených státech znám jako moderátor talk show, filmař a vlastník právě Infowars a PrisonPlanet. Je velmi kontroverzní osobou, podporuje konspirační teorie a ve svých názorech dost často nešetří ostrými slovy a nadávkami.

Applu už došla trpělivost a na jeho podcasty si posvítil. A nakonec došlo k odstranění pěti z celkových 6 podcastů, které Infowars skrze Apple vydává. Nyní už tak talk show není možné vyhledat a ani se nezobrazují v různých žebříčcích těch nejposlouchanějších. Podobně už dříve zakročilo YouTube a Spotify, obě společnosti však odstranily pouze vybrané epizody.

Apple k celé záležitosti vydal toto prohlášení: „Naše společnost netoleruje nenávistné projevy a máme určena jasná pravidla, která musí tvůrci a vývojáři dodržovat, abychom zajistili bezpečné prostředí pro všechny naše uživatele. Podcasty, které tyto pravidla porušují, jsou z našeho adresáře odstraněny, takže je již nelze vyhledávat a nejsou k dispozici ani pro spuštění či stažení. Lidé mají různé názory na dané situace, ale všichni musí respektovat ty, kteří daný pohled nesdílí.“

Alex Jones je v Americe velmi kontroverzní osobností:

Nicméně tímto odstraněním Apple uživatelům pouze ztížil přidání daných podcastů do aplikace. Stále je totiž možné si je vyhledat kdekoliv na internetu a na iPhonu či iPadu si otevřít Podcasty, v kartě Knihovna zvolit Upravit a poté vybrat možnost Přidat podcast pomocí URL adresy. S tím už ale jablečná společnost nic neudělá, ale vyslala tímto jednáním alespoň svůj názor na danou problematiku. K podobným zásahům dochází i v případě Apple News, kde obsah kontrolují přímo zaměstnanci společnosti.

podcast

Dnes nejčtenější

.