Zavřít reklamu

V dnešní době můžete být sběratelem téměř čehokoliv. Někdo sbírá vinylové desky, jiný stále zůstal u sbírání poštovních známek a velkou „tradici“ mají i sběratelé autogramů. Dříve jsme chtěli mít podepsanou kartičku našeho oblíbeného hokejisty, v dnešní době převládají zpěváci, které na všech festivalech po svém koncertě čeká obrovské množství fanynek a fanoušků, aby získali podpis či fotku se svým idolem. Pokud jste fanoušky Applu a autogramy také sbíráte, jistě vás zajímá, jak se dá sehnat podpis Steva Jobse a na jakou částku vás vyjde.

Tak například v loňském roce se prodal výtisk časopisu Newsweek podepsaný Jobsem za více než 50 tisíc dolarů, což je zhruba milion korun. I v tomto případě se potvrdilo, že Jobs nerad rozdával autogramy. Když byl požádán o podepsání časopisu, odvětil „Nedávám podpisy“, ale při prosbě alespoň o napsání nějakého vzkazu od srdce na obálku napsal „Miluji výrobu“ a přidal své jméno. Už ve dřívějších aukcích se cena Jobsova autogramu pohybovala mezi 19 a 40 tisíci dolary.

Tyto tři podpisy mají hodnotu více než 5 milionů korun:

V únoru tohoto roku zveřejnila jedna bostonská společnost svůj záměr vydražit tři podpisy Steva Jobse. Nejcennější z nich je z žádosti o zaměstnání, které 18letý Jobs napsal v roce 1973.  Dále se jednalo o podepsaný manuál k Mac OS X a článek z WWDC v roce 2008. Cena nejcennějšího podpisu ve formě žádosti o zaměstnání se vyšplhala na neskutečných 174.757 dolarů. To je v aktuálním kurzu 3.8 milionu korun. Zbylé dva se vydražily za 41.807 $ (911 tisíc Kč), respektive 26.950 $ (587 tisíc Kč).

Pokud budete mít štěstí, občas se na ebay.com dá sehnat podpis Steva Jobse za cenu okolo 3.000 $. Většinou však nemáte žádné potvrzení pravosti. Také se dost často jedná pouze o nápis „Steve“ a ne celé jeho jméno. Sehnání jeho celého autogramu tedy rozhodně není nic snadného a jestliže na nějakou aukci narazíte, je potřeba si připravit slušnou sumu.

steve jobs photo

Dnes nejčtenější

.