Zavřít reklamu

Tento týden jsme se dočkali oznámení finančních výsledků Applu za uplynulé čtvrtletí. Za ony tři měsíce dosáhl na tržby ve výši 53,3 miliard dolarů, oproti loňsku ve stejném období se jedná o zvýšení o 7,9 miliard. Největší úspěch zaznamenaly podle očekávání iPhony, kterých se prodalo 41,3 milionu kusů. Pokles zaznamenaly Macy, protože z loňských 4,29 milionů kusů se letos toto číslo zastavilo na hodnotě 3,72 milionu. Daří se také iPadům, u kterých se prodeje zvýšily o 130 000 kusů na 11,55 milionů.

Celkový trh s tablety ale iPad nezachrání, a tak zde došlo k poklesu. A to velmi výraznému – o 13,5 procent. Převedeno na počet kusů se v tomto čtvrtletí prodalo 33 milionů tabletů, zatímco vloni za stejné období to bylo 38,2 milionu. Ze všech společností zaznamenaly růst pouze Apple a Huawei. Z jablečných tabletů může za úspěch především nejnovější iPad, u kterého Apple nastavil velmi příjemnou cenu a prezentuje ho nejvíce jako „tablet do škol“.

iPad stále vládne na poli tabletů.

Huawei i přes růst stále mírně zaostává za Samsungem, který drží druhé místo mezi výrobci tabletů. Hlavní trh pro Huawei představuje stále Asie, kam se vyexpedovala téměř polovina z jeho 3,4 milionu prodaných kusů. Samsung si oproti loňsku pohoršil o více než 16 procent, jelikož prodal oproti loňským 6 milionům letos pouze 5. Je vidět, jak má Apple obrovský náskok na poli tabletů, když jsou jeho prodeje více než dvojnásobné před Samsungem. Jeho oblibu potvrzuje také fakt, že prodeje iPadu rostly již pět čtvrtletí za sebou.

ipad-ads

Dnes nejčtenější

.